Open Monumentendag bij Groendomein Wasven | Agenda | De Groote Heide
Agenda

Ervaar de rust van de geweldige natuur en de dynamiek en gezelligheid er omheen.

van alles te doen op De Groote Heide
agenda evenementen De Groote Heide
Naamloos-2.jpg
Naamloos-3.jpg
Naamloos-1.jpg
ab76504544176545bf89b8849915591bb6483db3.jpg

Open Monumentendag bij Groendomein Wasven

Open Dag - zondag 10 september 2017

Zondag 10 september 2017


Open Monumentendag bij Groendomein Wasven, Celebeslaan 30, 5641 AG, Eindhoven

Het Wasven is één van de open locaties tijdens Open Monumentendag in Eindhoven. Er is in het groendomein veel te ontdekken over de invloed van het boerenleven op het landschap. En andersom. Er zijn gratis rondleidingen waarin de cultuur- en natuurhistorie én ontwikkeling van het Wasven tot leven komt. Je kunt ook zelf op ontdekkingstocht met de nieuwe app ‘levend landschap’ als gids. Ook op het Pure Food Event komt het landschap tot leven. En het is nog lekker ook.

Het Groendomein Wasven dankt haar naam aan een groot ven dat lag op de Hooge Heide. Het gebied kenmerkte zich door open stukken heide, stuifzand, vennetjes en naaldhoutbossen die konden groeien op schrale zandgrond. Op de Hooge Heide liepen schapen die werden gewassen in het ven, vandaar de naam Wasven. Boeren ontgonnen delen van de heide tot grasland, een zogenaamde kampontginning. Aan de rand ontstond in de 14e eeuw een ontginningshoeve met akkerland. De hoeve lag op een kruispunt van landweggetjes. Ook nu nog zijn de historische wegen herkenbaar in het landschap. Maar ook het overgebleven deel van de Hooge Heide, de sporen van de kampontginning, de bolakker en het hakhoutbos zijn als levend erfgoed te bewonderen.

Ook op de culinaire markt, het Pure Food Event, komt het landschap tot leven. Lokale producenten en boeren laten je heerlijke producten proeven uit de streek. Er zijn tal van demonstraties zoals aardappels rooien, graan dorsen en mutserd maken waar vers brood mee gebakken wordt in een authentiek bakhuisje. Geniet van het landschap met natuurkruiden, buffelijs, een stadsbiertje van eigen graan of een boerenburger en kom meer te weten over voedselbossen, agrarisch natuurbeheer en ‘nieuwe’ ambachten zoals groente inmaken, zeisen en heggen vlechten.

Neem op zondag 10 september een kijkje op de culinaire streekmarkt, wandel mee onder deskundige leiding door het landschap of met de speciaal voor OMD ontwikkelde wandel-app. Zie:
Originele url:
http://www.vvv.nl/nl/activiteitenkaart/detail/open-monumentendag-bij-groendomein-wasven--e55158f8-5b57-4454-afac-f2d35ed110b9

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.