Volksuniversiteit Eindhoven presenteert: ‘Bestaat de tijd eigenlijk wel? De beleving van de tijd in de literatuur’ | Agenda | De Groote Heide
Agenda

Ervaar de rust van de geweldige natuur en de dynamiek en gezelligheid er omheen.

van alles te doen op De Groote Heide
agenda evenementen De Groote Heide
Naamloos-2.jpg
Naamloos-3.jpg
Naamloos-1.jpg
4797cc864d62fb9e4a3253b3bd98115f2fef82c3.jpg

Volksuniversiteit Eindhoven presenteert: ‘Bestaat de tijd eigenlijk wel? De beleving van de tijd in de literatuur’

Lezing/Debat - dinsdag 26 september 2017

Dinsdag 26 september 2017 vanaf 20:00


Volksuniversiteit Eindhoven presenteert: ‘Bestaat de tijd eigenlijk wel? De beleving van de tijd in de literatuur’, Parklaan 93, 5613 BC, Eindhoven

Lezing door Bram Noot
De tijd die onherroepelijk verstrijkt is voor veel schrijvers en dichters een rijke inspiratiebron voor de mooiste gedichten en de meest aangrijpende romans.

Het gaat dan vooral over de wijze waarop schrijvers de tijd beleven, anders gezegd, de innerlijke tijd. Die innerlijke tijd is vaak het onderwerp geweest van kunstenaars die in verschillende tijdperken steeds weer op een andere manier omgingen met het verklanken of verbeelden van de voortschrijdende tijd. Zo is bijvoorbeeld de tijdsbeleving van de oude Grieken weer anders dan die van Chinezen en van de Indiërs. En waarom verstrijkt de tijd voor de een zo tergend langzaam en voor de ander duizelingwekkend snel?.

We beleven in deze lezing de tijd in de literatuur van Augustinus tot Mulisch, vanaf de antieke cultuur, de middeleeuwen tot in onze eigen tijd.

Bram Noot is Neerlandicus. Hij promoveerde in 2010 op een proefschrift over de literatuurmethoden van de Fraters van Tilburg in de 19de en 20ste eeuw, Lezen met een roomse bril. Hij geeft diverse lezingen over literatuur en begeleidt ook een leeskring moderne literatuur.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.