Onthulling Toom Crash Monument 1944 | Agenda | De Groote Heide
Agenda

Ervaar de rust van de geweldige natuur en de dynamiek en gezelligheid er omheen.

van alles te doen op De Groote Heide
agenda evenementen De Groote Heide
Naamloos-2.jpg
Naamloos-3.jpg
Naamloos-1.jpg
394b72d5-87a8-4d9f-aa6b-0dcab6b14dac.jpg

Onthulling Toom Crash Monument 1944

Varia - zondag 28 mei 2017

Zondag 28 mei 2017 vanaf 14:00


Onthulling Toom Crash Monument 1944, Toom 20, 6021 RT, Budel

Op 28 mei 2017 om 14:00 uur wordt aan de Toom in Budel het Toom crash monument 1944 onthuld. Dit voor de, op deze locatie op 28 mei 1944 gecrashte Engelse bommenwerper, de Halifax LK811 QO-N. Bij deze crash kwamen 4 van de 8 bemanningsleden om het leven.

 

De onthulling zal plaatsvinden in aanwezigheid van enkele familieleden en overige genodigden uit binnen- en buitenland. Zo zal er vertegenwoordiging zijn vanuit de Engelse, Canadese en Ierse ambassades alsmede lokale bestuurlijke vertegenwoordiging. Het initiatief is mede vanuit de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Cranendonck ontstaan. Daarnaast is er een projectgroep actief die de organisatie en realisatie op zich neemt.

 

Naast het monument is er ook een boek geschreven, specifiek over deze crash. Het boek draagt de naam ‘Toom Crash Mysterie’. Dit boek beschrijft alle ins en outs over deze crash. De Duitse bezetting en de luchtoorlog boven Budel, het doel van die nacht en de Duitse ‘nachtjacht’ op geallieerde vliegtuigen. Het boek beschrijft verder hoe deze Engelse bommenwerper ten prooi viel en enkele overlevenden hun aangrijpende ontsnapping maar net overleefde. Maar ook over de drie van de vier nooit gevonden bemanningsleden waarvoor dit monument wordt opgericht. De drie jonge mannen staan als ‘vermist boven Budel’ geregistreerd.

 

De onthulling zal in de gemeenten Cranendonck en Hamont-Achel maar ook regionaal veel media aandacht krijgen. Daarnaast worden de families van de overleden Canadese-, Engelse- en Ierse- bemanningsleden, alsmede vertegenwoordigers vanuit de ambassades, uitgenodigd.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.