Wandelweek 'Wandelexcursie Visvijvers Valkenhorst' | Agenda | De Groote Heide
Agenda

Ervaar de rust van de geweldige natuur en de dynamiek en gezelligheid er omheen.

van alles te doen op De Groote Heide
agenda evenementen De Groote Heide
Naamloos-2.jpg
Naamloos-3.jpg
Naamloos-1.jpg
2f06ffd9-4aa0-469f-910c-dca42d111f5f.jpg

Wandelweek 'Wandelexcursie Visvijvers Valkenhorst'

Varia, Wandeltocht - donderdag 20 april 2017

Donderdag 20 april 2017


HSV "Venbergen", De Oase 5, 5555 XV, Valkenswaard

Het natuurreservaat van Valkenhorst is normaal gesproken gesloten voor publiek. Slechts eenmaal per jaar maakt Brabants Landschap een uitzondering en opent de deuren van de visvijvers.

Vogelparadijs van Brabant

Valkenhorst is één van de vogelparadijzen van Brabant. Dat is het echter niet altijd zo geweest… In de vorige eeuw werden hier valken gevangen. De heidevelden waren hier uitermate geschikt voor. Zodra de valken waren getraind, werden de vogels verkocht aan adellijke hoven in binnen- en buitenland. Valkenswaard was er internationaal beroemd om.

Rondleiding met gids

Tijdens een wandeling met de WandelWeek Valkenswaard merk je niets meer van de valkerij van vroeger. Toen rond 1900 de klad kwam in deze ‘sport’, moest worden uitgekeken naar een andere bestemming van de heide. Ze werd beplant met bos en aan de Tongelreep (beek) werden visvijvers gegraven. Vooral karper, toen populair volksvoedsel, werd er gekweekt. De vijvers werden bemest en de vissen bijgevoerd: het leek wel intensieve veeteelt. Logisch dat daar allerlei wilde dieren van meeprofiteerden, zoals otter en visetende vogels. Deze werden uiteraard te vuur en te zwaard bestreden.

Exclusief domein van zeldzame vogelsoorten

Toen Brabants Landschap de vijvers in 1987 overnam, is de viskweek afgebouwd. De vogels zijn gebleven en hoeven niet langer bang te zijn voor een paalklem of geweer. Je ziet er allerlei soorten eenden, ganzen, zwanen en roofvogels. Bijzonder is het broeden van de roerdomp en zijn miniatuuruitgave ‘het woudaapje’.
Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.