Steendrukmuseum: expositie Vrouwen in Zicht | Agenda | De Groote Heide
Agenda

Ervaar de rust van de geweldige natuur en de dynamiek en gezelligheid er omheen.

van alles te doen op De Groote Heide
agenda evenementen De Groote Heide
Naamloos-2.jpg
Naamloos-3.jpg
Naamloos-1.jpg
Vrouwen in Zicht steendrukmuseum

Steendrukmuseum: expositie Vrouwen in Zicht

- zaterdag 07 september 2019


Vanaf zaterdag 7 september presenteert het Nederlands Steendrukmuseum een nieuwe expositie over de positie van de vrouw in de affichekunst. In 2019 is het 100 geleden dat vrouwen bij verkiezingen het volledige stemrecht krijgen. Een turbulente geschiedenis gaat hieraan vooraf. Markante veranderingen in de positie van vrouwen worden duidelijk als we bekijken hoe zij staan afgebeeld op affiches en pamfletten uit deze periode. Waar in het begin vooral geromantiseerde en ideale vrouwen te zien zijn, komen in toenemende mate realistische vrouwen in zicht, vrouwen die vechten voor gelijke rechten.

Vooral de suffragettes, strijders voor vrouwenrechten tijdens de eerste feministische golf, gebruiken de steendruktechniek voor de verspreiding van hun gedachtegoed. Voorvechtster Aletta Jacobs zorgt uiteindelijk met de vrouwenbeweging voor een doorbraak. Hoe het kantelend beeld van de vrouw zich rond de eeuwwende vertaalt in de lithografie, wat de eventuele oorzaken zijn, of die veranderingen binnen Europa gelijktijdig optreden en meer kunt u zien op de expositie in het Nederlands Steendrukmuseum. De tentoonstelling sluit af met enkele fotoportretten van hedendaagse topvrouwen.

Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum is een uniek museum dat internationale erkenning ontvangt als enige museum dat is gespecialiseerd in de lithografie. Het museum toont hoe belangrijke de rol van de steendruk en lithografie is geweest voor onze hedendaagse beeldcultuur. De uitvinding in 1798 door Alois Senefelder ontketende een revolutie in de drukkunst. Voor het eerst in de geschiedenis werd het mogelijk om op grote schaal afbeeldingen te verspreiden. De steden kregen kleur toen deze vanaf het eind van de 20e eeuw werden volgehangen met affiches en reclamemateriaal. Al snel omarmden kunstenaars de techniek en brachten haar tot bloei. Het Nederlands Steendrukmuseum houdt dit bijzondere ambacht levend, toont de techniek én een schat aan kunstlitho’s vanuit de vaste collectie en in wisselexposities.

Carolus Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Entree: t/m 12 jaar en Museumkaart: gratis; 13 t/m 18 € 4,00; vanaf 18 jaar: € 6,00 . Meer info: www.steendrukmuseum.nl.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.