Wat is een pingo? | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
De Groote Heide, Leenderstrijp

Wat is een pingo?

De Groote Heide barst natuurlijk van geweldig mooie en gevarieerde natuur. Wie niet alleen wil genieten maar ook specifieker geïnteresseerd is in natuur en historie, komt hier ook ruimschoots aan zijn/haar trekken. Neem nou het Klein Hasselsven of Klokkeven in het Leenderbos ten westen van Leenderstrijp. Een van de zeer vele vennen in De Groote Heide, maar wel een heel bijzonder: een zogenaamde pingoruïne. Een pingo is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost (permanent bevroren). Door het uitzetten van bevroren / bevriezend grondwater wordt de bevroren grondlaag opgetild. Daardoor scheurt die bovenlaag en wordt de ijslens daaronder blootgesteld aan de zon en gaat dooien. Als gevolg daarvan stort de heuvel als het ware in en ontstaat een krater of meer (“ringven”).

Zo is dus in de laatste ijstijd hier waarschijnlijk ook het Klein Hasselsven ontstaan. In het midden ligt een eiland van levend hoogveen, met daaromheen een smalle ring van water. Pingoruïnes zijn altijd erg diep en zijn omgeven door een duidelijke zandrug.    
In de omgeving gaat het gerucht dat in de tweede wereldoorlog in dit ven de klokken van de Sint Jans Kapel in Strijp zijn verstopt, zodat de Duitsers ze niet konden weghalen. Vandaar dus ook de 2e naam “Klokkeven”.

Ben je geïnteresseerd (cultuur, natuur, historie etc) in een van de mooiste dorpjes in De Groote Heide, kijk dan eens op de bijzondere website van plattelandsvereniging Hei, Heg en Hoogeind. De plattelandsvereniging Hei, Heg en Hoogeind is een ‘Agrarische Natuurvereniging’. Zij is actief in het buitengebied van Leenderstrijp (Gemeente Heeze-Leende, Noord-Brabant Nederland) en genoemd naar drie streeknamen in dit gebied: de Hei, de Strijperheg en de Hoogeind akkers. 

 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.