Bomen en planten communiceren, hoe dan? | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
Bomen communiceren, De Groote Heide

Bomen en planten communiceren, hoe dan?

Laatst is er uit onderzoek een belangrijke ontdekking gekomen, bomen en planten communiceren met elkaar! Dit is ontdekt door Suzanne Simard, een bosecoloog aan de universiteit van British Columbia en haar collega's. Maar hoe kan het dat de bomen en planten met elkaar interageren en communiceren? Dit komt door een ondergronds schimmelsysteem dat planten en bomen binnen een ecosysteem verbindt. Maar wat is de communicatie precies? De bomen en planten sturen elkaar voedingstoffen, vooral naar de fauna die het het hardst nodig hebben. Om precies te zijn sturen ze koolstof, water en nutriënten naar elkaar toe via de boomwortels.

"De grootste bomen ondersteunen de jongeren bomen via het schimmelnetwerk. Zonder deze helpende hand zouden de meeste zaailingen het niet halen.” Suzanne Simard

Baas boven baas

De moederbomen zijn de oudste en grootste bomen van het 'netwerk'. De moederbomen zijn via een schimmelnetwerk verbonden met alle andere bomen in het bos. Ook beheren zij alle voedingstoffen van de plantengemeenschap. Als er een moederbom wordt gekapt, is de kans veel kleiner dat jongere bomen overleven. 

Positieve gevolgen en gevaren landbouw

Er worden veel bomen omgekapt, waaronder veel moederbomen. Maar als je de moederbomen laat staan, kan een bos zich veel sneller herontwikkelen. Wel moet er uitgekeken worden met ploegen. Deze kunnen namelijk de ondergrondse schimmelnetwerken zeer in gevaar brengen, wat natuurlijk de basis is van de 'communicatie' van de bomen en planten.

Voor meer informatie over dit artikel, klik hier > 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.