Scholieren uit Cranendonck & Achel eren slachtoffers Dodendraad met krokussen | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
Krokussen geplant langs trac Dodendraad

Scholieren uit Cranendonck & Achel eren slachtoffers Dodendraad met krokussen

Scholieren uit Cranendonck (NL) en Hamont-Achel (BE) planten op 9 en 11 oktober krokussen langs het traject van de Dodendraad. Dit ter nagedachtenis van de overledenen.

krokussen dodendraad

De dodendraad leeft

Het is 100 jaar geleden dat de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog werd getekend. De grens tussen België en Nederland werd voor drie jaar afgesloten door middel van een elektrische draad die onder hoogspanning stond. Deze draad was 350 km lang stond onder 2.000 Volt. Er vielen meer dan 1000 doden bij de draad, daarom wordt hij  ‘de Dodendraad’ genoemd. Op 23 plaatsen langs de grens zijn reconstructies van de Dodendraad terug te vinden, 3 hiervan in Natuurgrenspark De Groote Heide.

In het grensgebied van de gemeenten Hamont-Achel en Cranendonck vielen bij de Dodendraad 61 slachtoffers. De scholieren uit Cranendonck en Hamont-Achel hebben op 9 en 11 oktober in dit gebied samen krokussen langs het traject van de Dodendraad geplant.

de dondendraad leeft

Het initiatief  ‘De Dodendraad Leeft’ is van stichting Verhalis. Er worden langs de gehele Nederlands-Belgische grens een lint van meer dan honderdduizend witte krokussen geplant.

'Grensroute' voor fietsers

Stichting Verhalis onderneemt meer initiatieven in het kader van 'De dodendraad leeft' met als doel om de herinnering eraan levend te houd. zo is er in samenwerking met 'Grote Routepaden' een langeafstand fietsroute ontwikkeld die tussen de Noordzee en het Drielandenpunt slingert langs de Belgisch-Nederlandse grens. De route is totaal zo'n 546km lang en doorkruist de grensstreek tussen België en Nederland, deels langs de voormalige Dodendraad en langs 23 reconstructies en monumenten van de Dodendraad. 
Bezoek de website van de 'Grensroute' voor de verhalen over de Dodendraad en de fietsroutes.

Meer informatie
‘De Dodendraad Leeft’ stichting Verhalis 

 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.