"Niets kan tippen aan de Achelse Kluis!" | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
grens Achelse Kluis

"Niets kan tippen aan de Achelse Kluis!"

Pat Schuurmans, de boswachter van Hamont-Achel, noemt zichzelf een bevoorrecht man. Zijn werkterrein is natuurgebied de Achelse Kluis, net over de grens bij Leende en Valkenswaard in Belgisch Limburg. “Als ik hier een ochtendwandeling maak over de hei, realiseer ik me goed dat ik een gelukkig mens ben. De natuurwaarden van dit gebied zijn zo bijzonder. Veel mensen zijn zich niet bewust van de rijkdom van de natuur. De Achelse Kluis hoeft niet onder te doen voor andere natuurgebieden!” 

Pat Schuurmans is geboren en getogen in Hamont-Achel. Sinds ’99 is hij werkzaam in natuurgebied de Achelse Kluis als boswachter. Hij staat in voor het dagelijks beheer van de natuurterreinen die in eigendom zijn van het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente. Hij duidt de bomen aan die gekapt mogen worden en bepaalt waar nieuwe aanplant moet komen. Hij onderzoekt welke vennen of poelen moeten worden opgeschoond en waar heigebied geplagd moet worden.

Balanceren tussen verschillende belangen en wensen 

Boswachter zijn betekent ook advies geven over ecologische ontwikkelingen en heel veel overleggen met allerlei instanties. Je hebt onder andere te maken met de wensen en regelgeving van de gemeente en de provincie, met de belangen van boeren in de omgeving, de waterbeheerders, jagers en diverse natuurverenigingen. De boswachter ondersteunt ook het wetenschappelijk onderzoek dat heeft plaatsgevonden voor de terreinen aan de Achelse Kluis waarin werd bekeken of het waterregime kan worden hersteld. Zo kunnen er condities worden gecreëerd om kwetsbare habitats en soorten te beschermen.  

“Je hebt een lange adem nodig in dit werk,” geeft Pat aan. “Je kunt niet altijd meteen de plannen uitvoeren zoals je het liefst zou willen. Er zijn veel verschillende partijen waarmee je rekening moet houden. Daarom heeft een nieuw natuurproject soms wat meer tijd nodig. Maar we hebben de laatste jaren mooie dingen kunnen realiseren. Zo is er twee jaar geleden een vistrap gekomen in de Warmbeek bij watermolen het Mulke. En het werkt echt! De beekprik, een vissoort die het moeilijk heeft, maakt nu al gebruik van de vistrappen. Dat is precies wat we graag wilden bereiken. De vis kan zo hogerop paaien en heeft daardoor een betere overlevingskans. Bovendien is de vistrap voor mij één van de mooiste plekjes in de Achelse Kluis geworden.” 

Om dit natuurschoon open te stellen wordt samen met de toeristische diensten van de gemeente of provincie diverse initiatieven gelanceerd, zoals de ontwikkeling van de Doodendraad, paalkampeerzone en recreatieve routes.

 

(Deze foto van de vistrap is gemaakt door Pat Schuurmans).

Toekomstplannen 

Plannen voor de toekomst van de Achelse Kluis zijn er genoeg. “Wat ik graag nog zou zien gebeuren voor mijn pensioen is het herstel van de Drie Vennen. Dit is oorspronkelijk een heidegebied met vennen dat na de Tweede Wereldoorlog in gebruik is genomen als landbouwgrond. Wij hebben de akkers nu in beheer en ik zou ze graag weer in willen richten als vroeger. Het gebied sluit dan mooi aan bij het heidegebied van het Leenderbos en vormt een goede habitat voor de heikikker. Ook de hermeandering van de Warmbeek staat hoog op mijn verlanglijst. Dit zijn projecten die zeker haalbaar zijn in de toekomst. Het zou dit prachtige gebied nóg mooier maken!”  

 

Bekijk in ons magazine nog meer leuke artikelen over De Groote Heide!

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.