Help de bijenstand omhoog! | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
IVN bijen

Help de bijenstand omhoog!

Bijen en andere bestuivers zijn erg belangrijk voor de plantengroei in de natuur. Die plantengroei zorgt er weer voor dat er ook bijzondere dieren in de natuur te vinden zijn. Weinig bijen en bestuivers betekent dus ook niet zo veel bijzondere dier- en plantensoorten. Zij zorgen namelijk voor de bevruchting van je planten en fruitbomen. Dit doen ze door bloemen te bezoeken, waarvan zij nectar verzamelen. Het stuifmeel blijft plakken aan hun poten en lijfjes, waardoor ze stuifmeel van het mannelijk bloemdeel overbrengen naar het vrouwelijk deel van de bloem: de stamper.

Door een gebrek aan voedselrijke bloemen is er sprake van bijensterfte. Ook worden er steeds vaker bestrijdingsmiddelen gebruikt die slecht zijn voor bijen. Om de biodiversiteit op hetzelfde peil te houden of omhoog te brengen is het goed dat de bijenstand ook omhoog gaat. We hebben hieronder een aantal tips op een rijtje gezet dat jij de bijenstand een handje kunt helpen. 

  • Trek bestuivers aan! Zet planten in de tuin waar bijen en andere bestuivers van houden. Zonnebloem, aardbei of longkruid bijvoorbeeld.

  • Richt niet alleen je moestuin, maar ook je gewone tuin in met zo min mogelijk tegels en zo veel mogelijk bloemen. Hierdoor bied je bijen de ruimte om te nestelen en kunnen ze makkelijker stuifmeel vinden.

  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen met neonicotinoiden. Deze stoffen zorgen ervoor dat bijen last krijgen van hun zenuwsysteem en daardoor verzwakt raken. Minder gif = meer bijen.

  • Juffertjes in het groen produceren veel nectar. Bijen en hommels zijn er dol op. Bovendien staan ze prachtig in je tuin. 

Bijen zijn gewoonweg belangrijk voor de natuur. Wil je ze een handje helpen? Bekijk hier nog meer tips van het IVN! 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.