De smokkelgeschiedenis van Cranendonck | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
Smokkelrally 3

De smokkelgeschiedenis van Cranendonck

Cranendonck profileert zich als smokkelgemeente. Er staat een smokkelmuseum op de markt in Budel en in de zomer wordt ieder jaar de Smokkelrally gehouden. Met dorpen als Gastel en Budel die grenzen aan het Belgische Hamont-Achel was het vroeger een koud kunstje om bepaalde waren van het ene land naar het andere te brengen. Tot de jaren zestig was smokkelen gemeengoed in deze streek. De 63-jarige Budelse Jac Hendriks, oud-smokkelaar, vertelt er meer over.

 

“Waar een grens is, wordt gesmokkeld. In mijn kindertijd smokkelde eigenlijk iedereen. Op de zandgrond hier groeit niet veel. Industrie was er nauwelijks. Als je een beetje jam op de boterham wilde, moest je wel. Ik kreeg het van huis uit mee. Mijn vader en opa smokkelden volop. Alles wat in het ene land duurder was dan in het andere werd de grens over gebracht. Van chocola of stof, tot nylons en koeien. 

Een tactisch plasje plegen  

Boter was in Nederland een stuk goedkoper dan in België. Daar kon je goed op verdienen. Grote pakken gingen er in de achterbak van onze Amerikaanse wagen. Er zaten papiertjes op geplakt met een registratienummer. Die moest ik als kind eraf peuteren, anders konden ze zien waar de boter vandaan kwam. Als mijn vader de grens over reed, werd ik met de fiets vooruit gestuurd om te kijken of de kust veilig was. Dat gebeurde ’s avonds in het donker, of in de nacht. Er was een bepaalde plek waar douanebeambten, die wij commiezen noemden, weleens achter de struiken verstopt zaten. Precies daar moest ik altijd plassen… 

Druppende boter 

Vrouwen verborgen de boter onder hun rokken. Dat konden de commiezen natuurlijk niet zomaar controleren. Als ze een vrouw verdacht vonden, nodigden ze haar uit voor een kopje koffie. De dame werd lekker dicht bij de kachel gezet. Dan begon de boter natuurlijk te smelten. Wist je dat daar de uitdrukking ‘Zo … als boter’ vandaan komt? 

Kat en muis-spel 

Ik ging als kind ook ‘pungelen’. Met een grote zak vol graan of eieren over mijn schouder naar Hamont. Zo lang je niet met die spullen de grens overging, deed je niets wat fout was. Je moest er dus alleen op letten dat je niet betrapt werd als je daadwerkelijk de grens overstak. Natuurlijk kende ik alle commiezen en zij kenden ons. Ze woonden gewoon in het dorp en ’s avonds zat iedereen samen in de kroeg. Smokkelen was bijna een soort spelletje. Als ze je pakten, namen ze de smokkelwaar af en kon je weer naar huis. 

Bron van verhalen 

Toen ik een jaar of zestien was, nam het smokkelen grotere vormen aan. Hele vrachtwagens gingen de grens over. Het werd een serieus criminele activiteit. Tegen die tijd was de economische situatie wat beter en stopten de gewone mensen veelal met deze vorm van bijverdienste. Nu vormen de smokkelactiviteiten van vroeger een mooie bron van verhalen.”

Kraaienpoten 

Smokkelwagens zoals die van Jacs vader hadden soms een stalen pijp in de vloer met een opening achter de auto. Werden ze achtervolgt door de commiezen, dan lieten de smokkelaars een handvol kraaienpoten op de weg vallen. 

Den Draod 

In de Eerste Wereldoorlog legden de Duitsers een 332 kilometer lange draadversperring aan tussen het bezette België en het neutrale Nederland. 2000 volt op deze Dodendraad moest ervoor zorgen dat er geen vluchtelingen, spionnen, verzetslui en smokkelaars de grens over konden. Bij grenspaal 174, ten noordwesten van Hamont is een reconstructie van Den Droad te zien. 

 

 

Het magazine is verkrijgbaar bij alle toeristische organisaties in elke gemeente en op de website van De Groote Heide! 

Heeft u als bedrijf/organisatie interesse in een stapel magazines? Laat het ons dan weten via de contact pagina! 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.