Heeze: de parel van Brabant | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
Heeze

Heeze: de parel van Brabant

De prachtige natuur in en rondom Heeze , de variatie van het landschap, het rustieke karakter van het platteland en vooral de bijzondere “luchten boven de heide” werkten in de negentiende eeuw als een magneet op schilders van de Haagse School. Tussen 1880 en 1940 ontstond er in het gebied een ware kolonie van kunstenaars die probeerden de schoonheid van de omgeving vast te leggen in hun werken. 

 

De Belgische fotograaf Victor de Buck legde graag het boerenleven vast. Hij fotografeerde schaapsherders, bezembinders, families die aardappels rooiden en hij maakte portretten van boerinnen en kinderen. Zijn werk biedt een mooi kijkje in het leven van alledag in de negentiende eeuw in Brabant. 

Ook kunstenaars als Roland Larij, Walter Castle Keith, Johannes van de Wetering de Rooij, Suze Robertson, Jan en Antoon Kruysen, Peter van den Braken en Pier van Wijngaerdt werden getrokken door de romantiek van het boerenleven. Hun werk leverde Heeze de naam ‘parel van Brabant’ op. 

Betalen met kunst 

De kunstenaars in Heeze verbleven graag in hotel De Pelikaan (nu Hostellerie Vangaelen). Als één van hen geen geld had, accepteerde de toenmalige eigenaar Jan van Dijk een schilderij als betaling voor onderdak en een maaltijd. De Brabantse gastvrijheid was een belangrijke factor van de aantrekkingskracht op de leden van de Heezer schilderskolonie. Zoals ook nu de gastvrijheid en creativiteit van het dorp veel mensen trekt. 

Kunst van nu 

In Heeze zijn ook nu nog veel galerieën, expositieruimtes en beeldentuinen te bewonderen. Ook is er een aantal kunstzinnige evenementen waaronder het cultuur-historische spektakel de Brabantsedag in augustus. In een waanzinnige optocht brengen Heezenaren  de geschiedenis van het Groot Hertogdom Brabant tot leven. In oktober kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen tijdens het evenement Kunstsmullen. Er is dan overal in de omgeving beeldende kunst, dans, zang, poëzie en fotografie te bewonderen.

Meer weten? Kijk op: www.vvvheeze-leende.nlwww.brabantsedag.nl of www.kunstsmullen.nl

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.