Nieuwe naam belevingspad Domein de Bever | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
domein de bever

Nieuwe naam belevingspad Domein de Bever

Omwille van het overwoekerende parelvederkruid dat de vijver ei zo na deed dichtslibben en de natuur die er jarenlang haar gang kon gaan, krijgt domein De Bever dit jaar een facelift. De stad Hamont-Achel werkt samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen en het Agentschap voor Natuur en Bos vier deelprojecten af: het kappen van bomen, vijver en – heideherstel en het aanleggen van een belevingspad. Voor dit laatste project gaat het stadsbestuur op zoek naar een leuke naam. En daarvoor roepen ze graag de hulp in van alle Hamont-Achelaren.

Tijdens een eerste fase werden de bomen aan het water grotendeels gekapt. De bladeren vormden immers een voedingsbron voor het parelvederkruid, een agressieve exoot die de vijver en de andere fauna en flora bedreigt. Na een finale afvissing wordt de vijver leeggepompt, waarna het slib en de overwoekerende plant verwijderd worden. De eilanden worden vervolgens afgegraven tot onder het waterniveau waardoor er terug riet op kan groeien. De vijverranden worden daarbij hersteld en op natuurvriendelijke wijze aangelegd. Met het oog op biodiversiteit wordt ook een open plek in het bos aangepakt en omgevormd tot natte heide.

 

Beleef- en ontdekkingspad van 2 km

“We willen van De Bever een nog aantrekkelijkere plek maken, waar gezinnen en kinderen kunnen spelen, ontdekken en iets leren van natuur en landbouw”, vertelt schepen van milieu Guy Joosten. “Er wordt daarom ook een mooi belevingspad aangelegd van 2 km lang dat langs de heide, de vijver, de hooilanden en de nabijgelegen blauwe bessenplantage zal kronkelen. Naast een aantal educatieve elementen, zal dit pad ook heel wat speelelementen bevatten. Het droge voetenpad, het uitkijktorentje met uitzicht over de bessenplantage en het trekschuitje over de vijver zijn daar slechts enkele voorbeelden van.”

“Voor dit belevingspad zoeken we nu nog een leuke naam”, vertelt Guy Joosten. “Al vanaf het begin doen we een beroep op de deskundigheid van onze eigen inwoners en andere belangengroepen. Een speciaal in het leven geroepen werkgroep – bestaande uit lokale verenigingen, horecazaak De Bever, sterrenwacht De Noorderkroon, Galandart, aangrenzende landbouwers… – wordt sinds de start betrokken bij dit project. Binnen dit participatietraject willen we dan ook graag onze inwoners de kans geven om de naam van dit belevingspad te kiezen.”

Heb jij toffe ideeën die gelinkt zijn aan de vallei aan domein De Bever, water, natuur of bepaalde diersoorten? Stuur je voorstel(len) dan voor 2 mei in via dit e-formulier. Uit alle inzendingen maakt een vakjury een selectie van 3 namen. In een volgende fase kan iedereen stemmen op één van de 3 overgebleven opties. Hou daarvoor zeker de website, onze Facebookpagina en De Belleman van juni in de gaten!

Meer info over de werken op het domein vind je overigens op www.beleefdebever.be.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.