De dodendraad leeft - Grensroute gelanceerd | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
Grensroute De dodendraad leeft

De dodendraad leeft - Grensroute gelanceerd

1 augustus lanceerde stichting Verhalis, in samenwerking met Grote Routepaden, 'de Grensroute', een langeafstand fietsroute van 546 kilometer langs het voormalige traject van de Dodendraad. Deze elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog stond op de Belgisch-Nederlandse grens van het Drielandenpunt tot aan Cadzand.
Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de grensversperring werd afgebroken. Bij de dodendraad, waar 2000 volt op stond, zijn in die tijd ruim 1000 slachtoffers gevallen. Een gedeelte van de route gaat dwars door De Groote Heide.
 
De route, uitgestippeld via knooppunten, voert langs 23 reconstructies en monumenten van de Dodendraad en loopt zowel over Belgisch als over Nederlands grondgebied. Het traject slingert over de grens en voert door een afwisselend landschap van heuvels, rivieren, moerasgebieden, bossen en heidevelden tot in de duinen van de Noordzeekust. En natuurlijk, door De Groote Heide.

Op de website www.Grensroute.eu kunt u het traject bekijken en lokale verhalen lezen over de Dodendraad. U vindt er ook de fietslabels met knooppunten, die u kunt uitprinten voor aan uw fietsstuur.

Fietsgids
Verhalis is enorm blij dat de Belgische organisatie Grote Routepaden heeft aangehaakt en de fietsgids met heel veel kaartjes, verhalen en toeristische informatie gaat uitgeven. Met deze partner zijn we verzekerd van een langdurige beschikbaarheid van de route en een grote marketingkracht. Zij zullen ook de route up to date houden bij aanpassingen in het knooppuntennetwerk. De fietsgids verschijnt begin februari 2019 tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent.

Behalve mooie natuurgebieden en rustige plattelandsweggetjes heeft de route nog een paar bijzondere verrassingen in petto zoals het historisch geladen Moresnet of het Antwerpse havengebied met verborgen oude vestingen in het groen.

Naast toeristische informatie bevat de gids ook lokale verhalen over de Dodendraad. Op dit moment staan er 14 verhalen online. Deze verhalen worden volgende week verder aangevuld.

130 duizend witte krokussen
De grensroute is onderdeel van het herdenkingsproject ‘de Dodendraad Leeft’. In dit project staat nu eens niet het slagveld bij de IJzer centraal, maar een ander, vaak vergeten deel van de Eerste Wereldoorlog: de Dodendraad. Verhalis ontwikkelt in het kader van ‘de Dodendraad Leeft’ niet alleen deze fietsroute. In oktober 2018 planten vrijwilligers en leerlingen van zo’n 75 basisscholen in de hele grensstreek zo'n honderdduizend witte krokussen op het voormalige traject van de Dodendraad. Ieder voorjaar, als de krokussen bloeien, worden delen van het traject daardoor opnieuw zichtbaar. Ook De Groote Heide-gemeenten Cranendonck en Hamont-Achel doen mee aan dit project.

Meer weten: www.grensroute.eu

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.