Nieuwe groene verbindingszone in Valkenswaard | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
Malpie Vakenswaard_Marijn Heuts

Nieuwe groene verbindingszone in Valkenswaard

De gemeente Valkenswaard heeft onlangs een ‘ecologische verbindingszone’ (EVZ) aangelegd aan de Maastrichterweg, tegenover het zogenaamde Taamven. De nieuwe zone gaat het Natura 2000-gebied van de Malpie (westzijde) verbinden met Groote Heide (oostzijde).

Met de nieuwe zone levert Valkenswaard een bijdrage aan het Natuurnetwerk Brabant. Dat is een netwerk van bestaande en nieuwe natuurgebieden die door ecologische verbindingszones met elkaar verbonden zijn. Op kleinere schaal gaat de nieuwe zone het Taamven verbinden met de oude spoorbaan en het natuurgebied rond het Brugven.

Door groene verbindingen te maken tussen natuurgebieden, zorgen we dat dieren zich gemakkelijker kunnen verplaatsen. Zo krijgen meer dieren, zoals dagvlinders, zoogdieren, struweelvogels en amfibieën/reptielen én ook planten, de kans om zich te ontwikkelen (biodiversiteit).

Het plan is mogelijk dankzij subsidie van het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB).  Voorwaarde daarbij is dat de gemeente de helft van de kosten betaalt. Het GOB zorgt dan voor de andere helft. Er is nu subsidie toegezegd tot een maximum van € 67.267,96.
Dit positieve bericht betekent dat de aanleg van de EVZ, dit najaar kan plaatsvinden, zoals gepland.

Bosgroep Zuid Nederland heeft voor de gemeente een plan opgesteld voor de aanleg van deze zone. Het gaat in totaal om een gebied van zo’n 50 meter breed en 350 meter lang, dus met een oppervlakte 1,78 hectare. Het gebied heeft nu nog een agrarische functie. Die wordt omgezet naar natuur.

 

Foto: Malpie (Marijn Heuts), red. 

 

 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.