Eerste zonnestralen halen de vlinders uit hun winterslaap | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
Vlinders actief

Eerste zonnestralen halen de vlinders uit hun winterslaap

Dagvlinders zoals de dagpauwoog, kleine vos of gehakkelde aurelia brengen de winter door in een winterslaap. Zo sparen ze energie om de winter door te komen. Bij de eerste lentezon worden ze terug actief, en gaan ze op zoek naar nectar en partners. Maar soms zie je in het midden van de winter ook wel eens een vlinder, of kom je er binnenshuis eentje tegen. Wat moet je daar dan mee?

Vlinders die je in huis tegenkomt, kunnen op een zonnige dag zijn binnengevlogen, maar meestal bracht je hen binnen met brandhout waartussen ze overwinterden, of ontwaakten ze nadat je de koele ruimte, waarin ze overwinterden, verwarmde. 

Zet de vlinders niet buiten bij vriesweer zonder zon. In de winter vinden ze geen bloemen met nectar, en bij koud weer hebben ze geen energie om een schuilplaats te zoeken. Beter is om ze voorzichtig te vangen (bijvoorbeeld met een vlindernet of met een glas en een papiertje) en zet ze op een beschutte en onverwarmde plaats waar ze zelf ook uit weggeraken, zoals een houthok of schuurtje. Daar kunnen ze opnieuw in winterrust gaan. Met wat geluk overleven ze de winter, en fladderen ze dit voorjaar opnieuw rond in je tuin.

Natuurpunt - Vlinders herkennen >
Natuurpunt - Tuintips voor Vlinders >

Foto Natuurpunt: Dagpauwoog - Hugo Willocx

Bron >

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.