Valkenswaard
Natuurpoort De Malpie
Gelegen aan de rand van natuurgebied De Malpie is dit hét startpunt voor een heerlijke
fiets-, wandel- of kanotocht. De Venbergse Watermolen is een plaatje op zichzelf en werd voor het eerst vermeld in 1227 als bezit van een zusterklooster uit Postel. In het molenhuis bevindt zich het gelijknamige café-restaurant. Verderop in de straat vindt u de Rofra voor kanoverhuur of andere actieve bezigheden. Het Rijtuigenmuseum Valkenswaard biedt een prachtige collectie luxe rijtuigen en bij de Malpie Hoeve geniet u van ambachtelijk hoeve ijs.
De afgelopen jaren hebben de ondernemers nabij de Natuurpoort samen met de gemeente Valkenswaard flink gewerkt aan een opknapbeurt in dit gebied. Laatste aanpassing zijn onlangs uitgevoerd aan de Molenweide. Dit is het gebiedje dat is gelegen tussen de Watermolen en de Luikerweg. Dit perceel is ingezaaid met een bloemenmengsel en en er zijn enkele landschapselementen aan toegevoegd. Zodoende past het mooi bij het molenlandschap dat ter plekke nog beleefd kan worden.
Nieuwe groene verbindingszone in Valkenswaard
De gemeente Valkenswaard heeft onlangs een ‘ecologische verbindingszone’ (EVZ) aangelegd aan de Maastrichterweg, tegenover het zogenaamde Taamven. De nieuwe EVZ verbindt het Natura 2000-gebied van de Malpie (westzijde) verbinden met Groote Heide (oostzijde).
Met de nieuwe zone levert Valkenswaard een bijdrage aan het Natuurnetwerk Brabant. Dat is een netwerk van bestaande en nieuwe natuurgebieden die door ecologische verbindingszones met elkaar verbonden zijn. Op kleinere schaal verbindt de nieuwe EVZ het Taamven met de oude spoorbaan en het natuurgebied rond het Brugven.
Door groene verbindingen te maken tussen natuurgebieden, zorgen we dat dieren zich gemakkelijker kunnen verplaatsen. Zo krijgen meer dieren, zoals dagvlinders, zoogdieren, struweelvogels en amfibieën/reptielen én ook planten, de kans om zich te ontwikkelen en verspreiden (biodiversiteit).
Het plan is mogelijk dankzij subsidie van het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB). Voorwaarde daarbij is dat de gemeente de helft van de kosten betaalt. Het GOB zorgt dan voor de andere helft. Er is nu subsidie toegezegd tot een maximum van € 67.267,96.
Dit positieve bericht betekent dat de aanleg van de EVZ, dit najaar kan plaatsvinden, zoals gepland.
Bosgroep Zuid Nederland heeft voor de gemeente het plan opgesteld voor de aanleg van deze zone. Het gaat in totaal om een gebied van zo’n 50 meter breed en 350 meter lang, dus met een oppervlakte 1,78 hectare. Het gebied had eerder een agrarische functie en is omgezet naar natuur.