Levendbarende hagedis en gladde slang | De Groote Heide

Levendbarende hagedis en de gladde slang

In De Groote Heide zijn veel soorten dieren te vinden. Grote, kleine, dik, dun, algemene en speciale. De volgende twee dieren zijn dan ook twee speciale. Beide zie je niet elke dag, eigenlijk nooit. Als je de natuur in gaat heb je echter wel de kans dat je deze dieren tegenkomt. Door de diversiteit aan natuur in De Groote Heide, zijn er ook veel verschillende dieren. De levendbarende hagedis en de gladde slang zijn bijzonder, lees en je komt erachter. 

Levendbarende hagedis

De levendbarende hagedis is in Nederland de kleinste en meest succesvolle reptiel. Hij onderscheidt zich van de andere inheemse hagedissen door de zwaar gekielde schubben en een eenvoudige, bruine kleur zonder echt opvallende tekening of patroon. Wel is er altijd (een aanzet tot) een donkere rugstreep aanwezig, wat hem natuurlijk ook kenmerkt.

 

Gladde slang

De gladde slang (Coronella austriaca) heeft door zijn ongekielde schubben een glad uiterlijk. Hij wordt nogal eens verward met de adder. Het verschil zit hem in de ronde pupil, de erg lijkende bouw, een hooguit wat vage zigzag tekening en een staart die langer is.

 

De levendbarende hagedis komt vooral voor op de pleistocene zandgronden in het oosten, midden en zuiden, maar ook op de hoogvenen in dat landschap, op Terschelling en in delen van Zeeland. De habitat keuze is heel divers. Al worden vooral heidegebieden, hoogvenen en open bossen bewoond. Hij is eierlevendbarend: de jonge dieren bevrijden zich direct na de eiafzet uit hun vliezige schaal. De kans dat je deze hagedis op De Groote Heide tegenkomt is vrij groot!

 

Gladde slangen zijn te vinden op op heideterreinen, hoogvenen en  stuwwallen. In hun verspreiding zijn ze duidelijk beperkt tot zandgronden. Ze eten voornamelijk jonge nestmuizen en soms van hagedissen. Ze zijn (gelukkig) niet giftig en niet agressief. Gladde slangen zijn levendbarend: ze broeden de eieren uit in het moederlichaam. De kans dat je er een op De Groote Heide tegenkomt is aanwezig!

 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.