Baars | De Groote Heide

Baars

De baars is een vis uit de familie Echte baarzen. In de Benelux is de baars een inheemse soort. Verwanten van de vis zijn de snoek en de pos. Een baars is te herkennen aan zijn vrij hoge lichaam, de twee rugvinnen en zes donkere dwarsbanden die over het lichaam lopen. De voorste rugvin, buik- en borstvinnen hebben harde stralen met een scherpe punt. Je moet dus oppassen dat je niet wordt geprikt door een baars. Zo’n punt is scherp en doet dus pijn, maar door het slijm dat in de stralen zit kan het nog een aantal dagen irriteren. 

De Dommel

De baars komt in De Groote Heide voor, bijvoorbeeld in de Dommel. Het waterdier komt ook voor in meren, plassen, moerasland en rivieren. Er is in De Groote Heide dus genoeg plaats voor de baars om te zwemmen. 

School Baarzen

De baars is een van de vissen die in nieuw aangelegde wateren te vinden is. In wateren waar weinig voedsel te vinden is, zijn de baars en de blankvoorn de vissoorten die het meeste voorkomen. 

De baars komt voornamelijk voor in helder water, hier kan de vis namelijk goed zien. Het is een zichtjager en heeft dus ook het heldere water nodig. Baarzen leven in scholen van tientallen soortgenoten, ze zijn allemaal ongeveer even groot. Een prooi van de baars kan soms flink in de penarie zitten. In de scholen kan enorme voedselnijd optreden en gaat de gehele groep achter de prooi aan.

Bij baarzen is het fenomeen kannibalisme van kracht. In de zomer zijn groepen jonge baarzen wel eens de prooi van grotere oudere baarzen. Bij de baarzen geldt dus wel een beetje het recht van de sterkste. Groepsgewijs worden de kleine baarzen opgejaagd. Ondanks de stekels van de baars is hij zelf ook weleens een prooi, namelijk van de snoek. 

De vissen paaien van maart tot en met juni in ondiep water en leggen maar liefst 200.000 eieren in lange netvormige linten. Na drie weken komen de jongen uit die vaak in scholen samen zwemmen en jagen op een prooi. De desbetreffende prooi wordt vaak opgezogen door de uitstulpbare bek. Dit doen ze langs de oever of bij de bodem. Als de roofvis ouder is komt hij vaker voor in dieper water. De jonge baarzen eten plankton en insecten.

In Nederland mag er van 1 april tot de laatste zaterdag van mei niet op baars worden gevist. Beroepsvissers mogen pas op 1 juni beginnen met het binnenhalen van baarzen. In België mag men het hele jaar door de baars vangen, maar wel alleen maar met maden en wormen. Vanaf december mag men de vis ook vangen met levend aas. Hiervoor worden kleinere visjes gebruikt. Ook dode visjes en kunstaas worden gebruikt om de baars binnen te halen. 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.