Karper | De Groote Heide

Karper

De karper is een beenvis uit de orde van karperachtigen. De vis kan maar liefst 120 centimeter lang worden! Een karper is te herkennen aan zijn vier baarddraden, twee korte op de bovenlip en twee lange bij iedere mondhoek en de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. In de natuur kan de karper wel 30 tot 40 jaar oud worden.

Karper

Net als een brasem is de karper een vis die de bodem omwoelt, dit wordt ook wel azen genoemd. Dit is het zoeken naar eten op de bodem door vissen. Tijdens de schemering in de ochtend en avond is dit voornamelijk te zien. De karper staat dan rechtop en rondom hem zie je grote of kleine belletjes opstijgen naar de oppervlakte. 

Karper

De karper eet voornamelijk planten en waterinsecten, deze zijn dus ook op de bodem te vinden. In ondiepe, sterk begroeide gedeeltes van het water zoekt de karper naar voedsel, bijvoorbeeld bij de oever. De karper is, zoals je kunt lezen, duidelijk geen roofvis.

In wateren waar veel karpers zitten is het heel goed mogelijk dat er een stuk minder onderwater flora te vinden is dan in gebieden waar minder karpers leven. Door de typische manier van azen worden met name fosfaten weer teruggevoerd naar de waterkolom. Bij een voedselrijke bodem in combinatie met een grote populatie karpers leidt dit tot een bloeiende groei van de zwevende algen. Omgewoelde bodempartikels en zwevende algen hebben als gevolg dat het water troebel wordt en er op deze manier minder onderwaterflora kan groeien.

Voor de sportvisserij worden er vandaag de dag regelmatig karpers uitgezet. Dit moet ook wel, want karper vissen is sinds het begin van de jaren negentig erg populair geworden in Nederland. Een karper is namelijk een grote sterke vis, als je deze binnenhaalt geeft dat dan ook een enorm goed gevoel. In Noord-Amerika, Australie, maar ook gewoon hier in De Groote Heide, wordt de karper als plaag gezien. Dit komt doordat ze de hele bodem omwoelen, op deze manier groeien er minder planten en is er dus ook minder leven mogelijk in het water. Er worden wel nog steeds karpers uitgezet voor de sportvisserij en omdat de vis zich moeilijk voortplant.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.