Grote bonte specht | De Groote Heide

De grote bonte specht

De grote bonte specht is een vogel die over het algemeen veel voorkomt in Nederland en België. In de beboste omgeving van De Groote Heide is dit soort, dat behoort tot de spechtenfamilie, veel te vinden. In de zomer staan er insecten en anderen ongewervelden op het menu voor de specht, in de winter voedt het beestje zich veelal met plantaardig voedsel. 

Grote bonte specht

De vogel is 20 tot 24 centimeter groot en weegt 60 tot 110 gram. Wanneer je de naam van het beestje hoort zou je dit natuurlijk niet denken. Ondanks zijn bonte verenkleed is de grote bonte specht een onopvallende vogel. Op het gebied van voeding en leefgebied is het beestje flexibel, hierdoor is het ook een van de meest voorkomende spechtsoorten in België en Nederland. In verschillende habitatten speurt de specht bomen en struiken of op zoek naar voedsel. Tijdens het klimmen maakt hij kleine sprongetjes, hij zet zich met het ene pootje af en komt terecht op de andere. De vlucht van de grote bonte specht is typisch en sterk golvend. 

Grote bonte specht

Insecten en ongewervelden zijn in de warmere dagen in het jaar het favoriete eten van de grote bonte specht. De vogel is niet zo kieskeurig in het kiezen van eten. Zo eet hij namelijk ook kleine gewervelden. Nesten van zangvogels en kleinere spechtsoorten zijn niet veilig voor de grote bonte specht. Deze voedt zich namelijk met eieren en kuikens uit de nesten. In de winter voedt de specht zich met plantaardig voedsel. Hierbij moet je dan voornamelijk denken aan zaden uit naaldbomen. 

We kennen de specht natuurlijk allemaal door de bekende roffel van de snavel op de boom. De roffel is, afhankelijk van de wind en toestand van de stam of tak, tot op grote afstand te horen. Het roffelgeluid dient als afbakening van het territorium. In paartijd gebruikt de grote bonte specht het als versiertruc om een vrouwtje te lokken. Zo’n roffel duurt maar twee seconden, maar in die tijd tikt de specht 10 tot 20 keer tegen de boom aan met zijn snavel. Tijdens de paartijd (in december) duurt deze roffel langer en tevens roffelt het mannetje ook vaker. De roffel van de grote bonte specht is in vergelijking met andere spechtsoorten korter en sneller. 

In een volgroeide boom kiest de grote bonte specht een zacht houtsoort uit waar hij in de boom een nest kan maken. Hierbij wordt er door de vogel geen onderscheidt gemaakt tussen loof- en naaldbomen. De nestholte is 15 tot 30 centimeter diep en de bodem ervan is bedekt met houtsnippers. Ook worden soms oude nestholtes gebruikt, al nestelt de grote bonte specht zich nooit in nestkasten. Als de specht in december zijn nest heeft uitgehakt of gekozen begint het geroffel. De paringstijd is aangebroken en het is hopen dat een vrouwtje in zijn territorium reageert met een roffel terug. Wanneer dit gebeurt volgt er nog baltsgedrag, dit zijn dreigende beelden zoals het opzetten van de kopveren. 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.