Kleine vogels | De Groote Heide

Kleine vogelsoorten in De Groote Heide

Binnen De Groote Heide hebben vogels genoeg ruimte om hun vleugels uit te slaan en lekker rond te vliegen. De diverse natuur biedt voor de vogels verschillende manieren om te overleven. In het gebied heb je veel kleine vogelsoorten die we ook in de achtertuin kunnen zien, hier zijn deze vogels te vinden. 

Vink

Vinken zijn veelvoorkomende vogels, vooral in het hogere deel van Nederland. Ze leven voornamelijk in de bossen, maar ook in tuinen en parken. De nesten worden goed bedekt, voornamelijk met takken en mos. Er zijn uiterst veel vinken in De Groote Heide, dus je hoeft niet veel moeite te doen om er een te spotten. Je kunt ze herkennen aan de korte snavel, de oranje borst en wang en een grijs hoofd.

Zanglijster

De zanglijster is gemakkelijk te spotten en te fotograferen in de Groote Heide, er zijn er namelijk best veel. Vaak hoor je ze al aan hun zang gedrag en hun hoge en scherpe ‘tsip’. Ze zijn voornamelijk te vinden in open gebieden, hier zoeken ze namelijk hun eten. Hun nest integendeel, zit vaak goed verstopt in een struikgewas of in een boom. Je kunt de zanglijster herkennen aan de bruine egale veertjes en een wat lichtere borst met vlekken.

De naam zegt het al, de oranjerode borst is kenmerkend voor de roodborst. De bovenkant van de vogel is bruin, de onderkant is vaak grijs. De roodborst is erg nieuwsgierig, behalve als het om soortgenoten gaat, hier zijn ze erg agressief tegen. De roodborsten heb je hoogstwaarschijnlijk wel eens in je tuin of in een park gezien, maar ook in De Groote Heide zijn ze te zien.

De boomkruiper heeft onderin een wittige kleur, de bovenkant bestaat uit bruine vlekken. Hun snavel is zeer spits, zodat ze gemakkelijk insecten uit de spleten van de bomen kunnen halen. Ze hebben lange tenen maar korte poten, hierdoor hebben ze veel grip als ze de bomen in ‘klimmen’. Het is heel simpel om deze vogel te spotten in De Groote Heide, waar bomen zijn, zijn boomkruipers. 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.