Heide schapen | De Groote Heide

Ontdek De Groote HeideZoogdierenHeideschapen

Schapen

Heideschapen

Wat is het mooi om midden op de heide de herder met zijn honden en kuddes heideschapen tegen te komen. Schaapsherder op de uitgestrekte heidevlakte lijkt veel mensen wel wat, dit is natuurlijk ook niet gek. Je bent namelijk elke dag in de schitterende Brabantse natuur. Hier kun je ondertussen genieten van de uitgestrekte heide en schapen die staan te grazen. Nu moet je niet meteen denken dat je schaapsherder kunt worden, want er komt meer bij kijken dan alleen maar genieten in de natuur! 

Kempisch heideschaap

Het Kempisch heideschaap eet wat hem wordt voorgeschoteld. Een schraal maal van heide en hard gras is voldoende. Maar ook berk, els, lijsterbes, bramen en zelfs brandnetels en akkerdistels laat het schaap niet staan. Dit maakt het Kempische heideschaap, onder begeleiding van de schaapsherder, een goed instrument om de heide te onderhouden.

Heide schapen

Vanaf het voorjaar zijn de kuddes van De Groote Heide op de heide te vinden. Je kan de schaapskudde De Groote Heide tegenkomen in de buurt van de Achelse Kluis. De kudde van Stichting Het Kempisch Heideschaap begraast de Strabrechtse Heide. 

De Schaapskudde De Grote Heide van herder Gillis begon in 1981 bij de paters van de Achelse Kluis. In de loop van het jaar kreeg de kudde een onderkomen bij Staatsbosbeheer in Leende. Er waren toen zo'n 140 schapen en lammetjes.

Inmiddels zijn er twee schaapskuddes met Kempische heideschapen; de ene kudde graast op de Strabrechtse Heide en de andere begraast de heide van boswachterij Het Leenderbos.

 

Begrazing met schapen is in de twee genoemde gebieden hierboven niet meer weg te denken. Op een natuurlijke manier wordt de heide zo intact gehouden. Er is een onderzoek uitgevoerd over de effecten van begrazing. Tijdens dit onderzoek werden anderen dieren onderzocht zoals vlinders, levendbarende hagedissen, insecten, sprinkhanen, mieren, bijen en zweefvliegen. Er zijn dieren die profiteren van de intensieve begrazing. Op de droge heide zijn dit vooral waterminnende soorten die hier voordeel van trekken, bijvoorbeeld de tapuit, heivlinder, veldkrekel en de diefmier.

Op de natte heide komen meer soorten voor die alleen baat hebben bij lichte graasdruk. Voorbeelden hiervan zijn het gentiaanblauwtje, de moerassprinkhaan en de veenmier. Voor de levendbarende hagedis en de heidecicade is begrazing echter al gauw te intensief. En voor bloembezoekende insecten is vanwege het bloemenaanbod de timing van begrazing cruciaal.

Het is dus belangrijk dat er begraast wordt met een gedachte erachter. Een herder die weet waar hij zijn kudde moet laten grazen is al een goede oplossing. Ook tijdelijke rasters verbeteren de leefomstandigheden van veel dieren. Slimme begrazing is het devies voor het Leenderbos en de Strabrechtse Heide. 

Meer informatie >

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.