Schotse Hooglanders | De Groote Heide

Ontdek De Groote HeideZoogdierenSchotse Hooglanders

Schotse Hooglanders

Schotse Hooglanders

De Groote Heide biedt een thuis aan talloze zoogdieren, waaronder wilde zwijnen, reeën, bevers en grote grazers als Schotse hooglanders. 

Schotse Hooglander kalfjes

Na zo'n twee jaar krijgt een koe haar eerste kalfje. De eerste weken na de geboorte is ze zeer beschermend. Hou daarom extra afstand en laat de kalfjes met rust.

Schotse Hooglanders familie

In de winter heeft de Schotse Hooglander een langharige wintervacht. Ze zijn dan ook wintervast en zelfs bestand tegen temperaturen tot min 30 graden.

Zoals de naam al zegt komt dit imposante runderras oorspronkelijk uit Schotland. Een volwassen stier weegt zo'n 800 kilo. Als je die op je pad tegenkomt is dat indrukwekkend. Zolang je ze voldoende ruimte geeft zijn ze vrijwel nooit agressief. 


In de natuurgebieden van De Groote Heide wordt de Schotse Hooglander ingezet  ten dienste van de natuur. Ze begrazen lage vegetatie en 'schillen' in de winter bomen. Deze geschilde bomen sterven langzaam af en bieden dan  een goede schuilplaats voor insecten, die weer een maaltijd voor o.a. vogels zijn. 


Schotse hooglanders trekken in familiegroepen rond. Oudere runderen geven terreinkennis over aan de jonge dieren en leiden de kuddes naar de beste plekjes. 

 

Feitelijkheden Schotse Hooglanders

Feitelijkheden Schotse Hooglanders

Gewicht mannetje 800 kg
Gewicht vrouwtje 500 kg
Lengte 150-180 cm
Schofthoogte 150-170 cm
Paartijd medio sept tot medio okt
Draagtijd ca 9 maanden
Aantal jongen 1-2
Volwassen mannetje Stier
Volwassen vrouwtje Koe
Jong Kalf
Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.