Eik | De Groote Heide

Ontdek De Groote HeideBomenEik

De eik is steeds meer te vinden in de Malpie.

malpie_3.jpg

Eik

De eik is een boom die behoort tot de loofbomen. Bij dit geslacht heb je bladverliezende als altijd groenblijvende bomen. In Nederland zijn we vooral bekend met de zomereik. De zomereik is een zeer lang levende boom uit Europa die vooral hardhout levert. Eikenhout is over het algemeen hard, maar dit hout is goed te bewerken. 

Eik

De eik is voor zijn bestaan afhankelijk van de Vlaamse Gaai en eekhoorns. Een eikel van de eikenboom valt er namelijk niet ver vanaf. Ook doordat ze onder het bladerdak van de boom zitten is het moeilijk om te groeien. Eekhoorns en gaaien moeten ervoor zorgen dat de eikels verder van de boom komen te liggen. Eekhoorn verplaatsen de eikels en begraven deze als voorraad in de winter. Als de eekhoorn komt te overlijden of de eikels gewoonweg worden vergeten, is dit een ideale plaats voor eikels om te ontkiemen en te groeien tot een nieuwe eikenboom. 

Heilige Eik Den Hout

Vroeger werd de eik door Christelijke bewoners van West-Europa gebruikt als heiligboom. De heilige eik van Den Hout in Oosterhout is hier een voorbeeld van. (Zie de foto)

In de bladeren en eikels van de eikenboom zit tannine. Eikels die tot noten worden gerekend zijn giftig voor mensen. In het lichaam worden deze namelijk omgezet tot een bepaalde stof dat bloedgif veroorzaakt. Er waren echter wel indianenstammen die zich voedden met eikels. Door ze op een bepaalde manier klaar te maken, worden de tannines grotendeels verwijderd en zijn ze eetbaar voor mensen. Verschillende dieren zijn zeer gevoelig voor dit gif. Paarden, schapen en runderen bijvoorbeeld, terwijl een varken de eikels wel goed verdraagd. 

Vroeger werden eiken gezien als goede bliksemafleiders. Ten opzichte van de beuk heeft de eik veel langere wortels. Die wortels zorgen ervoor dat de eik beter in contact staat met grondwater en daardoor ook de bliksem eerder inslaat op een eik. Tip van de dag: "Ga bij een onweersbui nooit onder een eik staan, maar zoek voor je eigen veiligheid een beuk op. 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.