Kastanje | De Groote Heide

Kastanje

In De Groote Heide zijn verschillende boomsoorten te vinden. Je hebt naald- en loofbomen die elkaar afwisselen. Soorten loofbomen zijn bijvoorbeeld de eik, de beuk en de kastanjeboom. De laatste lichten we even toe. We kennen hem natuurlijk allemaal, een grote sterke boom met, (verrassend) kastanjes erin! Onverwachts voor veel mensen misschien, maar de kastanje is van oorsprong niet een Nederlandse boom. Eigenlijk komt hij uit het Middellandse Zeegebied. De boom wordt tussen de 25 en 35 meter hoog. 

Kastanjeboom bladeren

De tamme kastanjeboom is gemakkelijk te herkennen aan de lange, grof gezaagde lancetvormige bladeren. Lancetvormig wil zeggen dat het blad drie tot vijf keer langer is dan breed. De bladeren zijn aan de bovenkant glanzend donkergroen, terwijl de onderkant iets lichter is van kleur. Een kastanjeboom kan wel 500 tot 1500 jaar oud worden. Op de hellingen van de Etna (vulkaan in Sicilië) staat een kastanjeboom die naar schatting 2000 tot 4000 jaar oud is. 

Kastanjeboom

Zuid-Europa, Noord-Afrika en West-Azië zijn de gebieden waar de kastanje oorspronkelijk vanaf komt. Door de warme zomers en de zachte winters. Ten noorden van de Alpen is de boom een oude cultuurplant en vaak al verwilderd. Men dacht eerst dat de Romeinen de vrucht vanuit het zuiden van Europa meenamen naar ons, maar volgens nieuwe onderzoeken groeide de kastanje hier al eerder dan de Romeinen er waren. Daardoor zijn de Kelten waarschijnlijk degene die de plant in het noorden van Europa introduceerde. Wat de Romeinen wel deden was veel kastanjebomen planten, hiermee konden ze de grote legers voeden. 

Je hebt vast en zeker wel een keer de vraag in je leven gehad: ‘Is dat een tamme of wilde kastanje?’ De kans is aanwezig dat je het verschil niet weet, naar vandaag komt daar een einde aan. Tamme en wilde kastanjes zijn de bekendste van het soort en hier zullen we dus ook iets dieper op in gaan. Een verschil tussen de kastanjes is dat een tamme kastanje een puntje aan de bovenkant heeft, terwijl een wilde mooi rond is. Via dat puntje zijn de tamme te openen, rond wilde kastanjes zijn een stuk moeilijker open te krijgen. Ze zijn ook niet om op te eten, misschien dat de natuur ons op deze manier een handje wil helpen. De wilde kastanje heeft als bijnaam de paardenkastanje. Dit komt doordat het wordt gebruikt als medicijn voor paarden. Nog een belangrijk verschil tussen de twee is het omhulsel. Het omhulsel van de wilde kastanje heeft een stuk minder en dikkere stekels dan de tamme. Tevens is de paardenkastanje van een heel andere plantenfamilie. 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.