Klokjesgentiaan | De Groote Heide

Klokjesgentiaan

De klokjesgentiaan is een paarse plant van 15 tot 60 centimeter hoog en behoort tot de gentiaanfamilie. Het is een plant die voorkomt in het zogenaamde Eurazië, Europa en Azië. De soort groeit ook in Nederland en Belgie en is te vinden in gebieden zoals de Malpie en Plateaux Hageven. De klokjesgentiaan is wettelijk beschermd en staat op de Rode Lijst van planten als 'algemeen voorkomend, maar sterk afnemend.' Er wordt dus voor gezorgd dat de plant kan blijven groeien in ons mooie natuurgebied De Groote Heide.  

Gentiaanblauwtje

Tijdens de bloeiperiode, die duurt van juli tot september, is er een alleenstaande bloem of staan er twee bij elkaar. De donkerhelmelsblauwe bloemen zijn 4 tot 5 centimeter lang. Aan de buitenkant zijn de bloemen groen gestreept en aan de binnenkant zijn ze met dezelfde kleuren gestippeld. Af en toe kunnen de bloemen van de klokjesgentiaan ook wit zijn. Met veel geluk vind je in de buurt van de klokjesgentiaan het gentiaanblauwtje. Dit is een vlinder die haar eitjes alleen op deze plant afzet. 

Klokjesgentiaan

De klokjesgentiaan komt voor op natte, zure grond in heide gebieden, lage graslanden en in blauwgraslanden. Dopheide is een nat heidesoort waar de klokjesgentiaan groeit. In De Groote Heide heeft de klokjesgentiaan dan ook zeker de kans om te groeien. De meeste heidegebieden in De Groote Heide zijn nat door de riviertjes die hier in de buurt stromen. De Dommel, Warmbeer/Tongelreep en de Strijper Aa zijn hier goede voorbeelden van. 

De klokjesgentiaan verspreidt zich door de kleine, lichte zaden die in de doosvrucht zitten. Om te kiemen moet de grondwaterstand hoog zijn. Dopheide (nat heidesoort) is bijvoorbeeld een goede plaats waar de klokjesgentiaan kan groeien. In droge heidegebieden kan de oudere plant nog geruime tijd blijven groeien, maar zal zich dan niet meer verspreiden. 

Twee leuke weetjes over de klokjesgentiaan:

- Vroeger werd de plant gebruikt bij het maken van blauwe verfstof. 

- De wetenschappelijke naam pneumonanthe slaat op long, de plant werd als geneeskrachtig beschouwd bij besmettelijke ziekten en longaandoeningen. (Andere naam voor de klokjesgentiaan is Gentiana pneumonanthe). 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.