Orchideeën | De Groote Heide

Ontdek De Groote HeidePlantenOrchideeën

strabechtseheide_2.jpg

Orchideeën

De familie van de orchidee is een van de grootste van de hele wereld. Er zijn namelijk ongeveer 20.000 soorten van deze plant. Over de wereld zijn er meer dan duizend geslachten bekend die allemaal eigen subfamilies hebben. Orchis is ook een naam voor de orchidee, tevens is dit ook de naam van een specifiek geslacht. 

Orchidee

Bloemen van de orchidee kunnen er vreemd uit zien. Ook de Benelux kent soorten van de orchis met vreemde bloemen. Daarbij moet wel gezegd worden dat in de twintigste eeuw vele soorten achteruit zijn gegaan. Vroeger waren veel graslanden in het voorjaar gekleurd met orchideeën, maar deze worden voortaan beperkt tot natuurreservaten. Het is niet gek dat er zoveel soorten orchideeën op de wereld zijn. Meestal heeft de plant namelijk stoffijn zaad, deze zaden kunnen door de wind grote afstanden afleggen. Op deze manier kunnen er gemakkelijk nieuwe groeiplaatsen door de orchis gevonden worden. 

Orchidee

Orchideeën zijn in de Benelux nogal kieskeurig, ze stellen namelijk hoge eisen aan de plaats waar ze groeien. Zo leven ze op plaatsen waar ze voedingsstoffen met een schimmel uitwisselen. De schimmel stimuleert het groeien van de orchidee en andersom. Het zaad dat over grote afstanden geblazen wordt heeft altijd schimmel nodig om een voet aan de grond te krijgen. Is de schimmel aanwezig, dan kan de orchidee starten met groeien. Vervolgens kan het jaren duren totdat het is uitgegroeid tot een volwassen vruchtdragend exemplaar.

De orchidee is door zijn bloem gemakkelijk herkenbaar. Het is opgebouwd uit drie kelkbladen en drie kroonbladen. Om te zorgen dat insecten in de bloem kunnen komen, is het middelste kroonblad afwijkend van de rest. Deze wijkt af qua vorm en is groter, hierdoor kunnen de insecten eenvoudig het centrum van de bloem bereiken. In Nederland en Belgie komen ongeveer 40 orchideeën soorten van 18 verschillende geslachten voor. Om de verwantschappen van deze soorten te bekijken, klik dan hier

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.