Vennen | De Groote Heide

Ontdek De Groote HeidePlantenVennen

planten_1.jpg
panorama_2.jpg

Vennen

Vennen vind je in heel Nederland en België. Het is meestal een klein ondiep meer dat voorkomt op zandgronden. In De Groote Heide zijn dan ook meerdere vennen te vinden. Door de Brabantse zandgrond ligt het gebied er vol mee. Enkele voorbeelden van vennen zijn het Beuven op de Strabrechtse Heide en het Klein Hasselsven bij het Leenderbos. 

Ven op de Strabrechtse Heide

Westhoff, een Nederlandse bioloog defineerde een ven als: "Een ven is een meestal ondiepe plas met wisselende waterstand, in oppervlakte variërend van enkele deciaren tot enkele hektaren." 

Pingo

Een fenomeen bij zandgronden is toch wel een pingoruïne. Een pingo is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost (permanent bevroren). Door het uitzetten van bevroren / bevriezend grondwater wordt de bevroren grondlaag opgetild. Daardoor scheurt die bovenlaag en wordt de ijslens daaronder blootgesteld aan de zon en gaat dooien. Als gevolg daarvan stort de heuvel als het ware in en ontstaat een krater of meer (“ringven”). 

Meer informatie >

De definitie van Westhoff is grotendeels waar, maar er zijn enkele uitzonderingen. Dit zijn bijvoorbeeld pingo's, maar ook het Beuven. Dat is namelijk een ven van wel 100 ha groot. 

In De Groote Heide zijn verschillende vennen te vinden. Op de Strabrechtse Heide ligt het grootste ven, het Beuven. Ook in het Leenderbos zijn een aantal vennen te vinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Hasselsvennen, Diepmeerven, Meeuwven en het Kanunnikseven. Langs de Dommel in de Malpie kun je ook nog wat vennen tegenkomen, zoals de Vaarvennen. In deze omgeving lag ook het reusachtige, maar al lang geleden tot weiland en maisvelden ontgonnen Groot Huisven van omstreeks 160 ha.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.