Zonnedauw | De Groote Heide

De zonnedauw

De zonnedauw is een vleesetende plant in de zonnedauwfamilie. De plant komt voor in moerasachtige gebieden, maar er zijn enkele uitzonderingen in uiterst droge gebieden. In de bodem waar de plant groeit zijn weinig voedingsstoffen aanwezig voor het overleven van de plant. Daardoor is de vleeseter gedwongen om anderen manieren te zoeken om te overleven. Dit doet de plant door insecten te lokken, vangen en te verteren. Door de glinsterende, kleverige substantie aan de tentakeltjes maakt de zonnedauw dit mogelijk. In Nederland en België zijn drie soorten zonnedauw die er van natura voorkomen. Namelijk de kleine lange en ronde zonnedauw. 

Kleine zonnedauw

De kleine zonnedauw is een kleine overblijvende (een zaadplant), vleesetende plant uit de zonnedauwfamilie. In Nederland en België is de plant wettelijk beschermd en neemt in aantal af. Van oorsprong komt de plant voor in het noordelijk halfrond van Europa en in het oosten van Noord-Amerika. Het is een kleine plant die maar 2 tot 10 centimeter groot wordt. De plant komt aan voedsel als dezelfde manier die hierboven beschreven staat. In de zomer bloeit de plant in juli en augustus met drie tot acht witte bloemen.

Ronde zonnedauw

Ook de ronde zonnedauw is een vleesetende plant uit de zonnedauwfamilie. Het is een wettelijk beschermde plant omdat deze zeer sterk afneemt in aantal. De plant leeft van kleine insecten en spinnen. Door klierharen waarop aan het uiteinde een druppeltje kleverige afscheiding zit. Als een vlieg of spin hier in contact mee komt, is het leven van de prooi voorbij en begint de ronde zonnedauw met verteren. 

Voor de lange zonnedauw geldt grotendeels dezelfde informatie als voor de kleine. Zo is het een overblijvende, vleesetende plant uit de zonnedauwfamilie. De lange zonnedauw is echter nog zeldzamer en sterker afgenomen. Het soort kwam alleen voor in Vlaanderen, hier is deze echter uitgestorven. Van oorsprong komt de plant voor op het noordelijke halfrond in Europa, Noord-Amerika en Japan. 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.