Eigenwijze kraanvogels | De Groote Heide

Redactie BerichtEigenwijze kraanvogels

kraanvogels.png

Eigenwijze kraanvogels

Mari de Bijl boswachter van Brabants Landschap en columnist van het Eindhovens Dagblad vertelt over de Eigenwijze kraanvogels die ons land 'moeten' intrekken.

'Ik kreeg al een paar keer een foto doorgestuurd van kraanvogels door meelevende mensen.' Op een van de foto's zat een enorme zwerm spreeuwen op de giek van een kraan en op de tweede zat een roodborst op een tapkraantje van de waterleiding. 'Ik moest er wel om grinniken', zei Mari 'maar dat zijn niet de kraanvogels waar ik op wacht.' 

De kraanvogels waar Mari elk jaar op wacht reiken vanaf de grond tot aan je borst. De vogels trekken hier in het najaar, op hun trek naar het Zuiden, door tussen half oktober en half november. Maar.. dan moet er wel een Oosten wind staan die ze als het ware, zachtjes onze kant op duwt. Nu hebben we constant Westenwind gehad die ze dus naar Duitsland stuurt. 'Eéntje, slechts ééntje heb ik er tot nu toe horen roepen.' Niet eens gezien dus maar gehoord. Ergens boven een bos aan de rand van de Strabrechtse Heide. Het geluid van een groep overtrekkende kraanvogels komt misschien nog het dichtst bij het geluid van de oernatuur, zoals die hier ooit heeft gelegen. 

Maar we redden het in deze tijd wel zonder de kraanvogel. Alleen de kraanvogel niet zonder ons! Hij zoekt om bij te tanken op zijn reis op maïs akkers en aardappelvelden naar achtergebleven resten. Door betere bescherming is de broedpopulatie in Duitsland uitgebreid tot zevenduizend paren en sinds 2001 broedt de vogel ook hier bij ons, en verspreidt zich. De Peel zou een goed broedgebied zijn voor een paar koppeltjes. Leuk voor in de toekomst, maar daar hebben we nou niks aan. Maar wie weet draait de wind naar het Oosten en komt er in november en december nog een eigenwijs groepje over. We blijven hopen.

10155342580248649_532x355.jpg

De kraanvogel zoekt om bij te tanken op zijn reis op maïs akkers en aardappelvelden naar achtergebleven resten.

Plateaux-Hageven_vogeluitkijk_Wandelaar_32A8737_1620.jpg

De vogels trekken hier in het najaar, op hun trek naar het Zuiden, door tussen half oktober en half november.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.