Gerard van Maasakkers over De Groote Heide | De Groote Heide

Redactie BerichtGerard van Maasakkers over De Groote Heide

strabrechtseheide.png

Gerard van Maasakkers over De Groote Heide

Overal heb ik gewandeld, genoten, bewonderd!

Of ik De Groote Heide kende, vroeg ze. En of ik als kenner van het gebied, of in ieder geval als liefhebber een voorwoordje wilde schrijven. Natuurlijk kende ik De Groote Heide. Vanuit mijn oude huis op Valkenhorst de Valkenswaardse weg over, het Leenderbos door en dan was daar De Groote Heide. Zó mooi! Maar zo zat het toch niet helemaal, legde ze uit. Het ging over een veel groter gebied. Van de onderkant van Eindhoven naar het zuiden tot over de Belgische grens. Wat heel vroeger 'de groote heide' werd genoemd dus, toen er enkel nog karresporen doorheen liepen en je echt nog brood mee moest nemen als je op pad ging, omdat je urenlang niets of niemand tegen kwam. Dat waren nog eens tijden...

Voor de uitleg moesten we naar Google Maps. Ik zag een gebied dat ik voor het grootste deel heel goed ken. Vanuit Nuenen, maar veel meer nog vanuit Leende en Budel waar ik heb gewoond. Strabrechtse Heide, Valkenhorst, Leenderbos, De Malpie, Beverbeekse Heide... overal heb ik gewandeld, genoten, bewonderd! En wie wil weten hoe halverwege de route de trappist bij de Achelse Kluis smaakt... ik kan het heel goed uitleggen! Ik had het voorrecht om jarenlang op een van de mooiste plekjes in het gebied te wonen: langs zo'n oude karrespoor - ze zijn er nog - op het landgoed Valkenhorst. Midden in de bossen en met de kont tegen de visvijvers. Als ik naar buiten keek, zag ik de reeën tegen de bosrand staan, en s'nachts was het er onvoorstelbaar stil en donker. Dat was pure rijkdom. Het is op zo'n plek toch net iets makkelijker om in balans te komen en ontspannen te worden, dan langs een drukke weg in de stad.

Later in Budel ontdekte ik ook de charmes van de Beverbeekse Heide aan de Belgische kant. En het stuk wat ik tot nu toe kende als De Groote Heide, dus tussen het Leenderbos en de Belgische grens. Ik kwam er heel graag. En ook nu ik in Gent woon, sjouw ik er nog graag wat rond als ik in de buurt ben. Ik prijs me gelukkig dat ik zo'n groot deel van mijn leven in deze prachtige omgeving heb geleefd en gewoond. En gewerkt natuurlijk! Want in de 13 jaar dat ik op Valkenhorst woonde en de 25 jaar in Budel heb ik bijna al m'n liedjes geschreven terwijl ik over de (groote) hei dwaalde. Ik kon er mijn kop prima leegmaken.

Goed idee om al die schoonheid nu weer net als vroeger De Groote Heide te noemen. Helpt in elk geval als ik er weer met trots over wil vertellen tegen mijn nieuwe Belgische landgenoten. 

 

Houdoe, en geniet ervan!

Gerard van Maasakkers

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.