Heeze 'De parel van Brabant' | De Groote Heide

Redactie BerichtHeeze 'De parel van Brabant'

heeze.png

Heeze 'De parel van Brabant'

Heeze , een trekpleister voor schilders. De prachtige natuur in en rondom Heeze, de variatie van het lanschap, het rustieke karakter van het platteland en vooral de bijzondere luchten boven de heide werkten in de negentiende eeuw als een magneet op schilders van de Haagse School. Tussen 1880 en 1940 ontstond er in het gebied een ware kolonie van kunstenaars die probeerden de schoonheid van de omgeving vast te leggen in hun werken.

De Belgische fotograaf Victor de Buck legde graag het boerenleven vast. Hij fotografeerde schaapsherders, bezembinders, families die aardappels rooiden en hij maakte portretten van boerinnen en kinderen. Zijn werk biedt een mooi kijkje in het leven van alledag in de negentiende eeuw in Brabant. Ook kunstenaars zoals Roland Larij, Walter Castle Keith, Johannes van de Wetering de Rooij, Suze Robertson, Jan en Antoon Kruysen, Peter van den Braken en Pier van Wijngaerdt werden getrokken door de romantiek van het boerenleven. Hun werk leverde Heeze de naam 'parel van Brabant' op. 

Betalen met kunst

De kunstenaars in Heeze verbleven graag in hotel Van Dijk, wat later hotel Barensma werd. De eigenaar was een enorme liefhebber van kunst. Als een van zijn gasten geen geld had, accepteerde Barensma een schilderij als betaling voor onderdak en een maaltijd. De Brabantse gastvrijheid was een belanrijke factor van de aantrekkingskracht op de leden van de Heezer schilderskolonie. Zoals ook nu de gastvrijheid en creativiteit van het dorp veel mensen trekt. 

Kunst van nu

In Heeze zijn nu ook nog veel galerieën, expositieruimtes en beeldentuinen te bewonderen. Ook zijn er een aantal kunstzinnige evenementen waaronder het cultuur-historische spektakel de Brabantsedag in Augustus. In een adembenemende optocht brengen Heezenaren de geschiedenis van het Groot Hertogdom Brabant tot leven. In oktober kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen tijdens het evenement Kunstsmullen. Er is dan overal in de omgeving beeldende kunst, zang, dans, poëzie en fotografie te bewonderen voor jong en oud. 

Meer weten? Kijk op: 
http://www.vvvheeze-leende.nl,
http://www.brabantsedag.nl,
http://www.kunstsmullen.nl

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.