Achelse Kluis | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideBijzondere plekkenAchelse Kluis

Het middelpunt van De Groote Heide

Header 2
De Achelse Kluis

De Achelse Kluis

De Sint Benedictusabdij, ook wel de Achelse Kluis genoemd is gelegen op de Belgisch-Nederlandse grens in de plaats Hamont-Achel. Het is een mooi monument in een ruim natuurgebied van akkers, bossen en heide. De gemeente Heeze-Leende en Hamont-Achel beschikken over een groot netwerk van wandel- en fietsroutes waar je uren kan vertoeven.  

Bierbrouwen in de Achelse Kluis

Het bier dat in de Sint Benedictusabdij wordt gebrouwen is een van de weinigen die zich trappistenbier mag noemen, zo zijn er namelijk maar 11 bieren die deze titel mogen dragen. Er zijn bepaalde eisen waaraan een trappistenbier moet voldoen. Zo moet het binnen de muren van een trappistenabdij door monniken zelf worden gebrouwen. De brouwerij behoort tot de abdij en de opbrengst is bestemd voor het leven in de abdij. 

De Achelse Kluis vanuit de lucht

Op deze foto kun je de Achelse Kluis bekijken vanuit de lucht. Je ziet hier hoe groot en groen de omgeving rondom de Achelse Kluis is. Hier zijn dan ook veel fiets- en wandelroutes waar je kunt genieten van de rust en het gebied.

De Achelse Kluis is al sinds eeuwen een plek waar mensen neerstrijken voor gebed en spiritualiteit. Ook vandaag de dag zijn er nog mensen die hier naartoe gaan voor rust en verinnerijking. In 1686 stichtte Eindhovenaar petrus van Eijnatten hier een gemeenschap van kluizenaars, in 1846 werd de Sint-Benedictusabdij door monniken van Westmalle gesticht. De Kluis is gelegen op de grens van Noord-Brabant (NE) en Noord-Limburg (BE) aan de oevers van de Warmbeek (BE) / Tongelreep (NE). In Hamont-Achel zijn veel fietsers en wandelaars te vinden. Dit komt door het open landbouwlandschap, de stille uitgestrekte natuurgebieden, de geurende naaldbossen en de historische monumenten in de centra van de gemeente. 

De Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie, ook wel trappisten genoemd, leeft volgens de Regel van Benedictus, hiertoe behoort de monniksgemeenschap van de Sint-Benedictusabdij. De cisterciënzerspiritualiteit is gebaseerd op drie hoekstenen, namelijk biddend leven, leven in gemeenschap en leven van arbeid. In het prachtige monumentale gebouw kijk jij je ogen uit. 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.