Molens in De Groote Heide | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideBijzondere plekkenMolens in De Groote Heide

Historische molens in een fraai natuurgebied!

Header 2
Header 1

Molens in De Groote Heide

Er zijn verschillende molens in De Groote Heide. Zo heb je de Venbergse Molen (eigen pagina), Molen Nooit gedagt, Molen Zeldenrust, Grevenbroekmolen, Heimolen en de Genneper Watermolen. De Venbergse Molen heeft al haar eigen pagina, op deze pagina zullen we de andere molen kort toelichten.

Genneper Molen

De Genneper Watermolen, ook wel Gennepermolen genoemd, is een watermolen in de Genneper Parken. De molen ligt langs rivier De Dommel in stadsdeel gestel. Het gemaal is een onderslagmolen en wordt gebruikt als korenmolen. De gemeente Eindhoven is eigenaar van dit rijksmonument. Je kunt hem bezichtigen op zondagmiddagen, bij de molen is een winkel gevestigd.

 

Heimolen

De Heimolen is gelegen in Leende vlakbij het Leenderbos. Het is het oudste houten type windmolen die we in Nederland en België kennen. De molen heeft haar landschappelijke waarde verloren doordat bijna alle zijden van de molen behoorlijk staan ingegroeid. De molen is geïnspireerd op een oudere standerdmolen in Leende die door een zware storm verdween in 1940. Door een nieuwe storm in november 2016 is de molen enige tijd niet draai vaardig.

De Grevenbroekmolen - Grevenbroek

De Grevenbroekmolen is een onderslagmolen op de Warmbeek / Tongelreep. Gelegen in Grevenbroek, vlakbij het dorp Achel, behoorde het vroeger toe aan de heren Grevenbroek. In 1920 stopte het bedrijf bij de molen. Het rad werd verplaatst naar de Galdermansmolen, daar bevindt het zich nog steeds. Er staat nog wel een gebouw van de Grevenbroekmolen.

Napoleonsmolen - Hamont

Enkele teuten bouwden na de opheffing van het middeleeuwse banrecht door Napoleon een windmolen op een paar honderd meten van Hamont. AN XII oftewel 1804 staat er in witte letters geschreven op de Napoleonsmolen. De molen is een bijzondere combinatie van een korenmolen en een olieslagmolen. De molen is op dit moment in handen van Hamont-Achel en er zijn nog enkele vrijwilligers die de molen laten draaien.

Molen Zeldenrust Budel

Molen Zeldenrust ligt in het Brabantse Budel in de gemeente Cranendonck. Het is ingericht als korenmolen en is opgebouwd uit een ronde stenen beltmolen. De molen is in 1869 gebouwd omdat pachter Jan Rooijmans uit molen Nooit Gedagt werd gezet. Volgens de eigenaar had zijn zoon recht op deze molen. In 1898 brandde de molen nog een keer helemaal af, maar werd direct weer hersteld en opgebouwd.

 

Molen Nooit Gedagt Budel

Molen Nooit Gedagt gelegen in Budel en is een ronde stellingmolen die als korenmolen is ingericht. De Molen is in 1846 als beltmolen gebouwd en heeft tot de jaren zestig van de vorige eeuw gedraaid. De molen maalt op dit moment nog steeds voor de kleine en grote bakker. Er is ook een molenwinkel aanwezig waarbij 90% van de producten worden gemalen in de molen, op windenergie. Meer informatie >

 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.