Strijper, Buulder, Sterkselse en Groote Aa | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideBijzondere plekkenStrijper, Buulder, Sterkselse en Groote Aa

Water blijft verwonderlijk!

Header 3
Header 2

Nog meer rivieren!

Naast de Dommel en de Warmbeek/Tongelreep zijn er nog een aantal rivieren in De Groote Heide. Deze liggen meer aan de oostelijke kant van het gebied en hebben een kenmerk: ze eindigen allemaal op Aa. Bij sommige van jullie gaat er nu een belletje rinkelen, bij sommigen ook niet. Er zijn vier rivieren en wel de Strijper Aa, Buulder Aa, Sterkselse Aa en de Groote Aa. Op deze pagina komen ze allemaal aan bod!

Strijper Aa

De Strijper Aa is een beek in Noord-Brabant. Aan de Belgisch-Nederlandse grens ontspringt deze rivier. In het kader van ruilverkaveling werd de rivier rechtgetrokken. Doordat de rivier werd rechtgetrokken stroomt hij niet meer door, maar langs het Soerendonks Goor. Ten oosten van de Leenderstrijp stroomt de beek verder naar Leende, waar de Strijper Aa samen met de Buulder Aa samenkomt en opgaan in de Groote Aa. 

Buulder Aa

De Buulder Aa ontspringt ten oosten van het Belgische Hamont. Snel hierna gaat de rivier de grens over en loopt langs Budel en Soerendonk. Onderweg passeert de rivier Kasteel Cranendonck. Tussen Maarheeze en Soerendonk is de rivier samengekomen met de gekanaliseerde Boschloop, vanuit hier gaat de rivier in Noordwestelijke richting. Ten zuidoosten van Leende komt de rivier samen met de Strijper Aa, zij vormen samen de Groote Aa.  

De Groote Aa wordt dus gevormd door de Strijper Aa en de Buulder Aa. Het riviertje stroomt vanaf Leende in noordoostelijke richting naar Heeze toe. De Groote Aa is gelegen tussen het Leenderbos/Valkenshorst en Strabrechtse Heide/Herbertusbossen. In de buurt zijn dus verschillende mooie natuurgebieden te vinden. Later gaat de rivier samen met de Sterkselse Aa op in de Kleine Dommel. 

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg (NE) in de buurt van Maarheeze ontstaat de Sterkselse Aa. Naast het Sterkselse kanaal stroomt de kleine rivier. Het kanaal is aangelegd om water vanuit Limburg af te voeren, hierdoor voert de Sterkselse Aa alleen nog water uit Brabant af. Waterschap de Dommel is echter bezig om ervoor te zorgen dat de Sterkselse Aa haar originele functie terugkrijgt. Bij Kasteel Heeze komen de Groote Aa en de de Sterkselse Aa samen en vormen ze de Kleine Dommel.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.