Venbergse Molen | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideBijzondere plekkenVenbergse Molen

Vanuit de Venbergse Molen naar de Malpie!

Malpie

Venbergse Molen

De Venberge molen ligt in Valkenswaard, in 1227 was het een graan-, olie- en schorsmolen, de molen wordt op dit moment voor heel andere doeleinden gebruikt. Door een groot onderslagrad zorgt waterkracht ervoor dat de Venbergse Molen werkt. Het gemaal is gebouwd tussen 850 en 900 en vanaf 1918 is deze molen in handen van de familie Rietra. De molen zit op dit moment in een restauratie en de hoofdactiviteit is horeca.

Venbergse Molen

Het is een eenvoudig molengebouw, deze werd met behoud van de oude constructie rond 1900 vernieuwd. Dicht bij de Venbergse Molen ligt natuurgebied De Malpie. Vanuit het gemaal starten vaak wandel- en fietsroutes. De molen is nu dan ook een café-restaurant en wordt druk bezocht door fietser en wandelaars.

De Dommel

Op dit moment dient de molen als café-restaurant en kunnen fietsers en wandelaars er terecht voor een kleine versnapering voor, onder of na het lopen/fietsen. Bij dit café-restaurant heb je uitzicht op de Dommel. De rivier die door De Malpie loopt komt ook langs de molen. Deze zorgde ervoor dat het onderslagrad draaiende bleef.

De Venbergse Molen is een van de oudste molens uit de geschiedenis. Monumentenzorg zegt dat deze molen dateert tussen 850 en 900. De eerste documentatie van de molen dateert echter uit 1227. In het begin diende de molen als olieslagerij, schorsmolen en graanmaalderij. Hij bezat dus drie functies en was van grote waarde voor mensen in de omgeving. In 1918 kwam het in handen van de familie Rietra. De Noord-Italianen hadden een echt molenaarsgeslacht en de molen kwam hiermee in goede handen.

Rond 1970 dreigde de molen te verzakken, er kwam namelijk geen subsidie voor de restauratie. Vader en zoon Jac Rietra hebben de molen gerestaureerd om het zoveel mogelijk op de molen te laten lijken eind 19e eeuw. In de buurt van de molen zijn tegenwoordig talloze fiets- en wandelroutes te vinden. De Malpie, gelegen bij Valkenswaard is het natuurgebied rondom de Venbergse Molen. Deze molen wordt tegenwoordig vaak gebruikt om even bij te komen na een lange tocht door de omliggende natuur. Voor meer informatie, klik hier >

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.