Hamont-Achel | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideGemeenten De Groote HeideHamont-Achel

Achelse kluis
grens Nederland Belgie

Ontdek Hamont-Achel; tussen Teuten en Trappisten

Het charmante stadje Hamont-Achel ligt in de Belgische Kempen, in het uiterste noorden van de provincie Limburg, tegen de Nederlandse grens aan de rand van De Groote Heide. Het is een bosrijke gemeente, met een oppervlakte van 4.373 ha en een bevolking van iets meer dan 14.400 inwoners.

Het open landbouwlandschap, de stille uitgestrekte natuurgebieden, de geurende harsige naaldbossen en de verrassende historische getuigenissen in de centra en het groen rondom de Warmbeekvallei maken Hamont-Achel de plek bij uitstek voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Ontdek Hamont met haar typische driehoeksvormige marktplein en Achel met haar langgerekte dorpskern. Zoek en geniet van de ongelooflijk verborgen schatten uit het rijk verleden van Hamont-Achel.

Achelse kluis - Hamont-Achel

De Achelse Kluis is en blijft een verrassende confrontatie voor elke bezoeker. De stilte in de weidse vlakte aan de Achelse Kluis, op een strategische ligging aan de landsgrenzen, heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht op duizenden toeristen, fietsers en toevallige wandelaars. Een gelagzaal, kunsthal, religieuze boeken- en voedingswinkel met een behoorlijke collectie Belgische bieren lokken dagelijks heel wat wandelaars, fietsers of mensen op zoek naar een plek van rust en bezinning.

Website Achelse Kluis >

Napoleonsmolen

Na de opheffing van het middeleeuwse banrecht door Napoleon, bouwden enkele ondernemende Teuten van Hamont een windmolen op een paar honderd meter buiten de stadswallen van Hamont. AN XII of 1804 staat in grote witte letters op de molen. De laatste molenaar was Jaak Van Bree die in 1968 de activiteiten stopte.

In 1990 kocht de stad Hamont – Achel de molen en na restauratie werd hij in 1997 feestelijk heropend. Vier vrijwillige molenaars laten de graanmolen draaien en slaan regelmatig lijnolie, raapolie of notenolie.

Bezienswaardigheden Hamont-Achel

In de gemeente Hamont-Achel is veel te doen en te zien. We hebben een selectie gemaakt:

Achelse Kluis
De Draad
Noord-Limburgse Teutenkamer
Beverbeekse Heide
Grevenbroekmolen
Kasteel Grevenbroek
Haarterheide
Kettingbrugbos
Domein de l'Escaille

Kijk voor meer informatie op Toerisme Hamont-Achel.

hamont-achel - grenzeloze charme

Fietsen en wandelen langs de mooiste plekjes

Het open landbouwlandschap, de stille uitgestrekte natuurgebieden, de geurende naaldbossen en de verrassende historische getuigenissen in de centra maken van Hamont-Achel de plek bij uitstek voor wandelaars en fietsers.

Hamont-Achel ligt centraal op het fietsroutenetwerk van de Brabantse en Limburgse Kempen. De 450 kilometer fietsroutes lopen langs de mooiste monumenten en groene plekjes van de regio. Heel wat uitgestippelde wandelwegen zijn ook met elkaar verbonden.

Historisch verleden

In de groene long tussen Achel en Hamont, de vallei van de Warmbeek, zijn nog verschillende monumenten die getuigen van het historisch verleden van de stad: grafheuvels uit de brons- en ijzertijd, de mysterieuze Tomp, de Trappistenabdij De Achelse Kluis, de rentmeesterwoning van de graaf …

Groene weelde en rustige gastvrije sfeer

Met haar groene weelde straalt ze een rustige gastvrije sfeer uit, ideaal voor een stevige wandeling, fietstocht, het proeven van onze trappist en kaas van eigen bodem.

Ontdek deze grenzeloze charme wandelend, fietsend, met de auto of een bus op eigen houtje of met een toeristische gids.

Over de gemeente

Hamont-Achel is een bosrijke gemeente in het uiterste noorden van de provincie Limburg, in de Kempen in België. Zij telt ruim 14.000 inwoners, waarvan 3485 inwoners met een Nederlandse nationaliteit. Hamont-Achel is in 1977 ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Hamont en Achel. In 1985 verkreeg de nieuwe gemeente haar stadsrechten en stadstitel van vroeger weer terug; dit bracht met zich mee dat de vlag en het wapen van de nieuwe gemeente werden ingevoerd. De gemeente behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kanton Neerpelt.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.