Beverbeekse Heide | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideBeverbeekse Heide

Beverbeekse Heide

Beverbeekse Heide

Heel wat plaatsnamen in Hamont-Achel verwijzen nog naar de heide die vroeger overal aanwezig was. Een mooi voorbeeld is de Beverbeekse heide. Pas in de tweede helft van vorige eeuw werden de heidegronden hier bebost en beplant met dennen. Verdween de heide volledig? Nee, niet helemaal. Hier en daar vinden we in bosranden en open plekjes nog wat heide terug. Die dappere restanten hebben recentelijk flink wat meer ruimte gekregen door natuurverbindingen.

Grote boten op de Heide

De Beverbeekse Heide zal haar naam in de toekomst weer waar kunnen maken. Vroeger kwam er veel meer heide voor in dit gebied maar er wordt hard gewerkt aan terugkeer. 

Grote boten op de Heide

Door bebossing, in de tweede helft van de vorige eeuw, verdween er heel wat heide en werden de vennen zoals het Paardeven, Kerkeven en Putven van elkaar gescheiden.

De Beverbeekse Heide is een natuurgebied tussen Hamont en de Achelse Kluis.

Dit voormalig heidegebied, dat voor het grootste deel met grove den is beplant, is 134 ha groot. Ten noorden hiervan ligt, dicht bij de Nederlandse grens, een heide- en vennengebied waar je onder meer het Wolfsven en het Kerkven aantreft. Het laatste ven is genoemd naar de grenskerk die hier van 1648 tot 1672 heeft bestaan.

Ten zuiden hiervan ligt het Elsbroek, een vochtig natuurgebied in het dal van de Beverbeekloop en een erkend natuurreservaat,

Ten westen van het boscomplex, tegen de Warmbeek aan, ligt Rozendaal, een bos van een dikke 100 ha. Ten noorden van de ruïne van het Kasteel Grevenbroek vindt men nog de laathoeve van het landgoed.

In het oosten, aan de Nederlandse grens, is een replica van De Draad te vinden, een grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog.

Vennen als bron van leven

In de Beverbeekse bossen vinden we nog verschillende vennen terug, o.a. het zogenaamde Paardeven, het Kerkeven en het Putven. Rond die vennen groeien bijzondere planten als natte dopheide, snavelbies en een van onze vleesetende plantjes: zonnedauw. De Beverbeekse vennen zijn echter van elkaar gescheiden.

Wat is een natuurverbinding?

Wanneer je twee nabij gelegen plekken hebt met eenzelfde natuurtype, bijvoorbeeld twee vennen of twee heideplekken, dan is het interessant dat die twee met elkaar in verbinding staan.  Zo kunnen dieren van de ene plek naar de andere plek, wat hun overlevingskansen aanzienlijk vergroot. Zijn de twee plekken echter door een heel ander type natuur van elkaar gescheiden, in dit geval door eenvormig dennenbos, dan is het voor deze diersoorten moeilijk ‘oversteken’. Daarom wordt in het bos door een brede heidegang een natuurverbinding gemaakt als corridor. Tussen de vengebieden kan dan bijvoorbeeld de zeldzame gevlekte witsnuitlibel overvliegen of kan de heikikker zijn weg vinden.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.