Buitenheide | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideBuitenheide

Buitenheide

Buitenheide - Drie Bogen

Buitenheide-Drie Bogen is een natuurgebied in Neerpelt waarin drie boogbruggen, waarover de spoorlijn richting Achel liep, en hoge bermen het landschap tekenen.

Buitenheide

De oude poel, die gelukkig al een tijdje geen dienst doet als stortplaats, werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Je kunt hier dus weer genieten van de kwakende kikkers en de pracht van rondvliegende juffers en libellen.

Buitenheide

Een aantal nieuw aangelegde poelen zorgen alvast voor meer voedsel (o.a. libellen en amfibieën) voor ogels Door de aangrenzende graslanden opnieuw te maaien worden deze bloemenrijker. Die bloemen trekken op hun beurt insecten aan. Dus nog meer geschikt voedsel voor bijvoorbeeld de grauwe klauwier.

Bijna waren deze bermen er niet meer, want duizenden kubieke meters zand lag er gewoon maar voor het oprapen. De plaatselijke afdeling van Natuurpunt ondernam actie, zodat het afgraven van deze bermen voorkomen werd.

Ondertussen beheert Natuurpunt Hamont-Achel het gebied en werd het ook officieel erkend als natuurgebied. Een oude dichtgemetselde boog, met enkele kleine openingen in, doet nu dienst als overwinteringsplaats voor amfibieën en vleermuizen. Exoten, zoals Amerikaanse vogelkers, worden gekapt. Zo krijgen inheemse bomen en struiken meer kansen om zich optimaal te ontwikkelen.

De oude poel, die gelukkig al een tijdje niet meer dienst doet als stortplaats, werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Je kan hier dus terug genieten van de kwakende kikkers en de pracht van rondvliegende juffers en libellen.

Wist je dat...?

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Met meer dan 6.000 vrijwilligers, georganiseerd in zowat 160 lokale afdelingen, beheert de vereniging meer dan 22.000 hectare Vlaamse natuur in 500 verschillende natuurgebieden.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.