De Malpie | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideDe Malpie

De Malpie
De Malpie

De Malpie

De Malpie ligt onder de rook van Valkenswaard. De ongekende schoonheid van het gebied zorgde ervoor dat Valkenswaard in 2016 "Wandelgemeente van het Jaar" werd. Het gebied bestaat uit heide (de Malpiebergse heide) met prachtige vennen en de rivier de Dommel, en bosgebied. De Malpie is een ideaal en gevarieerd wandelgebied en fietsers maken het graag onderdeel van hun fietstochten. De Venbergse Watermolen (horeca) is een geliefde aanlegplek.

29_malpie_LR.jpg

De Malpie is een geliefd wandel- en fietsgebied.

Er loopt een fietspad van de Venbergse Watermolen naar Borkel en Schaft. Men kan van daar uit de vennen en de kokmeeuwen zien, en ook meer aspecten van het afwisselende landschap bewonderen. Ook zijn er wandelroutes uitgezet.

Venbergsemolen_valkenswaard.jpg

Wist je dat De Malpie één van de Brabantse Natuurpoorten is? Dit is hét startpunt voor een heerlijke fiets-, wandel- of kanotocht. Het café-restaurant van de Venbergse Molen is te vinden in het voormalige molenhuis. Verderop in de straat vind je Rofra voor kanoverhuur of andere actieve bezigheden. Het Rijtuigenmuseum Valkenswaard biedt een prachtige collectie luxe rijtuigen en bij de Stenen Brug geniet je van ambachtelijk hoeve ijs.

Klein heidegebied

De Malpiebergse heide is een mooi open heidegebied, dat grotendeels in eigendom is van gemeente Valkenswaard. Natuurmonumenten heeft een klein deel in eigendom, dat grenst aan het bosgebied dat bij Malpie hoort. 

Bosgebied met spechten en vleermuizen

Het voormalig productiebos, gebruikt voor de mijnbouw, verandert langzaamaan steeds in een natuurlijker loofbos. Het effect daarvan is nu al merkbaar. Wandel door het bos en je komt allerlei vogels tegen die zich hier niet zo lang geleden nog niet op hun plek voelden. Je kunt verschillende spechtensoorten horen en zien, zoals de groene en grote bonte specht. In de Malpie is een vleermuizenkelder waar de grootoor en de franjestaart zitten. Op de site van Natuurmonumenten vind je meer informatie.

Over het gebied

De Malpie is een natuurgebied in de gemeente Valkenswaard. Het bestaat uit twee gedeelten. De Malpiebeemden is ongeveer 217 hectare groot. Het ligt tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft en is in bezit van de Vereniging Natuurmonumenten.

De Malpiebossen en natuurreservaat De Malpie is een aansluitend gebied van ongeveer 400 ha, dat in het bezit is van de gemeente. Ongeveer 120 ha daarvan bestaat uit heide en vennen.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.