Herbertusbossen | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideHerbertusbossen

Herbertusbossen

Herbertusbossen

Dit fraaie bosgebied ligt ten westen van Heeze in de gemeente Heeze-Leende tegen de Strabrechtse Heide aan. Leuk weetje: door een in het verleden gemaakte cartografische fout wordt - ten onrechte - ook de naam "Hubertusbossen" wel eens gebruikt. Het gebied bestaat deels oud landschapsbos met prachtige oude loofbomen.

Herbertusbossen

Idee voor de wandelaar: vanuit Heeze langs het kasteel en de prachtig kronkelende beek (Groote Aa), door naaldbossen, rond een waterrijk ven, terug over de hei en door mooie beukenlanen.

Herbertusbossen

Geniet tijdens een flinke wandeling van de afwisseling tussen natuur en cultuur.

 

IJsvogels kijken rond een kasteel

De Herbertusbossen zijn vernoemd naar Herbertus, de eerste heer van Heeze, Leende en Zesgehuchten. Het kasteel in zijn huidige staat stamt uit 1670. Staande voor het imposante gebouw moet je beseffen dat het oorspronkelijk slechts bedoeld was als ‘voorbouw’ van een nog rianter optrekje. Van buiten is het sober van stijl (Renaissance), maar wie - op afspraak - innen rondkijkt, raakt onder de indruk van de luxe. In het bos gaat de Sterkselsche Aa lekker zijn gang. Deze sterk meanderde beek ondergraaft de oevers, waardoor bomen omvallen. De ijsvogel is er blij mee, want door die kluiten heeft hij ieder jaar geschikte 'oevers' om zijn nesthol uit te graven. Wie de ijsvogel wil zien moet geduldig en stil kunnen zijn. Maar als je hem dan kunt spotten is dat ook de hoofdprijs.

De Herbertusbossen vormen een fraai gebied met hoogopgaand loof- en naaldhout. Het gebied sluit aan bij de Strabrechtse Heide en landgoed de Lange Bleek bij Sterksel. Het landgoed hoorde vroeger bij het Kasteel Heeze en is sinds 1973 in het bezit van het Brabants Landschap. De oppervlakte van het gebied bedraagt ongeveer 350 ha.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.