Herbertusbossen | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideHerbertusbossen

Herbertusbossen

Herbertusbossen

Dit fraaie bosgebied van ongeveer 350 ha ligt tegen het centrum van Heeze en tegen de Strabrechtse Heide aan. Leuk weetje: door een in het verleden gemaakte cartografische fout wordt - ten onrechte - ook de naam "Hubertusbossen" wel eens gebruikt. Het gebied bestaat deels oud landschapsbos met prachtige oude loofbomen.

Herbertusbossen

IJsvogels kijken rond een kasteel

In het bos gaat de Sterkselsche Aa lekker zijn gang. Deze sterk meanderde beek ondergraaft de oevers, waardoor bomen omvallen. De ijsvogel is er blij mee, want door die kluiten heeft hij ieder jaar geschikte 'oevers' om zijn nesthol uit te graven. Wie de ijsvogel wil zien, moet geduldig en stil kunnen zijn. Maar als je hem dan kunt spotten, is dat ook de hoofdprijs.

Herbertusbossen

De Herbertusbossen vormen een fraai gebied met hoog opgaand loof- en naaldhout. Het gebied sluit aan bij de Strabrechtse Heide en door een nieuw fietspad zijn de bossen goed verbonden met Natuurpoort De Plaetse op de Strabrechtse heide.

De Herbertusbossen zijn vernoemd naar Herbertus, de eerste heer van Heeze, Leende en Zesgehuchten. Het kasteel in zijn huidige staat stamt uit 1670. Staande voor het imposante gebouw moet je beseffen dat het oorspronkelijk slechts bedoeld was als ‘voorbouw’ van een nog rianter optrekje. Van buiten is het sober van stijl (Renaissance), maar wie - op afspraak - binnen rondkijkt, raakt onder de indruk van de luxe.

Voor meer informatie kun je ook eens kijken op de site van Brabants Landschap.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.