Leenderbos-Groote Heide | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideLeenderbos-Groote Heide

Leenderbos
Leenderbos

Leenderbos/ Groote Heide

Leenderbos en Groote Heide zijn samen ongeveer 2000 hectare groot en worden jaarlijks door zo’n miljoen mensen bezocht. Het bos - met steeds meer heidegebiedjes, Staatsbosbeheer werkt daar aan - bestaat voornamelijk uit naaldbomen. Er leven veel en ook bijzondere vogels waaronder nachtzwaluw, roerdomp, wespendief en de ijsvogel. Verder wordt het bos bevolkt door reeën, vossen, wilde zwijnen, hazen en konijnen. In het Leenderbos en de aangrenzende Groote Heide kan natuurlijk volop gewandeld en gefietst worden. Er zijn ook veel ruiterpaden die bovendien vaak geschikt zijn voor koetsen.

Leenderbos

Op deelgebied Molenheide mogen honden het hele jaar loslopen. Er lopen verschillende gemarkeerde wandelroutes door het gebied. Parkeren kan bij het hondvriendelijke restaurant Capriole. Dit restaurant bevindt zich op het terrein van manege de Molenberg, Valkenswaardseweg 29C Leende.

Leenderbos

Kamperen in het bos? Dat kan bij Natuurkampeerterrein Leenderbos. Deze kampeerplek biedt ruime plekken voor tenten, caravans, vouwwagens en campers. Kom logeren bij de boswachter!

Het Leenderbos en de aangrenzende Groote Heide vormen samen met de Strabrechtse Heide het natuurgebied Heeze-Leende, dat in beheer is bij Staatsbosbeheer.

Tot 1930 was boswachterij Leenderbos een uitgestrekt gebied met enkel heide, zandverstuivingen en vennen. Omdat de heide niet meer rendabel was voor de landbouw verwaarloosde het gebied. Staatsbosbeheer kocht het aan en plantte in het kader van de werkverschaffing bossen aan. Het Leenderbos was een typisch productiebos, zoals ze ook elders in Nederland werden aangelegd.

Hoewel het Leenderbos jaarlijks nog zo'n 6000 kuub hout oplevert, is die productiefunctie inmiddels ondergeschikt aan de natuur- en recreatiewaarden. Er lopen veel wandel-, fiets- en ruiterpaden door het uitgestrekte gebied. De bossen worden door ingrepen van Staatsbosbeheer steeds gevarieerder en daardoor ook aantrekkelijker, zowel voor bezoekers als voor flora en fauna.

Ontwerpbeheerplan van het Leenderbos >

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.