Leenderheide | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideLeenderheide

Leenderheide

Leenderheide

De Leenderheid is een bijzonder fraai gebied dat aan vrijwel alle kanten door andere natuurgebieden wordt omsloten. Het is echter deels van zijn omgeving afgesneden door autosnelwegen. Om dieren de gelegenheid te geven deze barrières te nemen zijn ecoducten aangelegd. Wandelaars en fietsers hebben de beschikking over drie viaducten.

Leenderheide

In het gebied zijn diverse wandelingen en fietsroutes uitgezet. Veel van de omliggende plaatsen (Geldrop, Heeze, Leende, Aalst, Eindhoven, Valkenswaard) zijn bovendien via doorgaande fietsroutes over De Groote Heide met elkaar verbonden.

Leenderheide

Hut van Mie Pils (Fietscafe)

De bruine kroeg de "Hut van mie Pils" is ontstaan uit de herberg van Maria Peels. De "Aalsterhut" die hier vroeger lag stamde uit 1717 en lag langs de oude postkoetsroute naar Belgie, midden in de natuur. De stamgasten van deze oude herberg bestonden voornamelijk uit stropers die op strooptocht gingen in de bossen. Het huidige café, met groot terras, ligt op de plek van de oude hut, nog altijd in de bossen.

De Leenderheide is 333 hectare goot en ligt op het grondgebied van de gemeenten Heeze-Leende en Geldrop-Mierlo. Het is in beheer bij Brabants Landschap.

De heide wordt hier en daar afgewisseld door kleine bosjes met dennen en (soms) vliegdennen. Rond de vennen groeien onder andere klokjesgentiaan en kleine zonnedauw.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.