meer natuur | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideMeer natuur

Strabrechtse Heide

Nog meer natuur

Naast alle welbekende natuurgebieden kent De Groote Heide nog meer natuur. Op deze pagina besteden we nog kort aandacht aan verschillende soorten natuur zoals het grootste ven van Nederland. En wat is een pingoruïne eigenlijk?

Pingo

Een pingoruïne is een natuurlijk cadeautje uit de ijstijd. Het zit namelijk zo:

Pingo's zijn ontstaan in de ijstijd doordat grondwater omhoog komt en onder het oppervlakte van de toendra bevriest. Daarbij wordt de zandlaag omhoog en in zijwaartse richting geduwd en vormt een heuvel die door de eskimo's 'pingo' wordt genoemd.

Hieronder gaat het verhaal over de pingo verder.

Beuven

Het Beuven, Nederlands grootste ven!

Het Beuven is een ven in de Strabrechtse Heide en behoort tot de gemeente Someren. Dit is het grootse ven dat Nederland kent. Tevens staat het ven bekend door haar biodiversiteit. Het is een vogelrijk gebied en beroemd om de bijzondere plantengroei.

Meer informatie over het Beuven.

Pingoruïne

Zo'n pingo kan in bijzondere gevallen een hoogte van wel 70 meter bereiken. In de ijstijd hebben zich ook in Nederland pingo's gevormd. Na het smelten van het ijs klapte de heuvel als het ware ineen en ontstond er een kuil met opstanden randen. In een aantal gevallen vormt het ophoog geduwde zand een verhoging in het midden van de kuil. Er ontstaat dan een ringven.

Bij het klein Hasselsven is zo'n bijzondere pingo te vinden. Hier kun je komen, maar je zult wel een stukje moeten lopen. Het is werkelijk een mooie ervaring. 

Somerense Heide

De Somerense Heide zijn bossen die aan de rand van De Groote Heide liggen. Tot 1920 was de Somerense Heide evenals de rest van De Groote Heide een uitgestrekt heidegebied. Tussen de Strabrechtse Heide en het landbouwgebied van Weert. Door de heide stroomde de Peelrijt, tussen 1920 en 1930 werd deze gekanaliseerd. Daarnaast werd het grootste gedeelte van het gebied omgezet in landbouwgrond. In de overgebleven stukken werd, net zoals in grote delen van Nederland en België, plaats gemaakt voor naaldbossen.

 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.