Stratumse Heide | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideStratumse Heide

Stratumse Heide

Stratumse Heide

Heuveltje op, heuveltje af: wat is dit toch een bultige hei. Dat komt omdat het vroeger stuifzand was, wat pas in de jaren ‘30 bebost is geraakt. Een ander deel liet men ongemoeid en ontwikkelde zich tot hei. Je vindt er veel spontane opslag van bomen. Omdat hun vorm door de wind bepaald is, zijn die grilliger dan aangeplante bomen.

Stratumse heide

Bij de wateren in de Stratumse Heide is het makkelijk om dieren te spotten, er leven hier namelijk zeer veel kikkers. Ook is het op de Stratumse Heide heerlijk om een wandeling te maken en uiteindelijk picknicken aan het water. 

Stratumse Heide

In de Stratumse Heide zijn een aantal vennen, waarvan Kanunnikesven de belangrijkste is. Mooie planten die hier groeien zijn onder andere de wateraardbei en het waterdrieblad. 

De Stratumse Heide ligt tussen Eindhoven en Geldrop. Opmerkelijk in dit gebied is het stuifzand met amfibieën.

Eropuit op voormalige stuifzand

Door de afwisseling tussen hoog en laag, droog en nat, wemelt het er van de amfibieën. Dat zou je niet verwachten in voormalig stuifzand, maar toch is het zo. Vrij door het gebied dwalen ‘Schotse Hooglanders’, een soort runderen. Door hun vraat brengen ze nog meer variatie aan in het gebied, een soort onbezoldigde boswachters.

Daarom naar de Stratumse Heide

Ideaal om tijdens een familieuitje te gaan picknicken. Meer informatie op de website van Brabants Landschap.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.