Valkenhorst | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideValkenhorst

Valkenhorst
Valkenhorst

Valkenhorst

Valkenhorst is één van de vogelparadijzen van Brabant. Maar dat is het nog niet zo lang. Vroeger werden hier valken gevangen. Daar waren de heidevelden uitermate geschikt voor. Na te zijn getraind, werden de vogels verkocht aan adellijke hoven in binnen- en buitenland. Valkenswaard was er internationaal beroemd om.

Valkenhorst - natuurbrug

Het ecoduct - een natuurbrug voor dieren - over de N396. Deze verbindt het natuurgebied Leenderbos met Valkenhorst.

Valkenhorst - Visvijvers

Indrukwekkend en bijzonder in dit mooie gebied zijn de enorme vis(kweek)vijvers die sinds 1900 in het dal van de Tongelreep zijn uitgegraven. Een  initiatief van de baron van Tuyll van Serooskerken van Heeze, later voortgezet door de Heidemij. Ook het uitgestrekte natuurlijke Greveschutven werd als visvijver ingericht. De vijvers staan weliswaar met elkaar in verbinding maar zijn gescheiden door dijkjes en sluisjes.Vanwege de grote natuurwaardes en de kwetsbaarheid daarvan zijn grote delen van het gebied afgesloten voor publiek.

Vogelen rond de visvijvers

Tijdens een wandeling zul je niets meer merken van de valkerij van vroeger. Toen rond 1900 de klad kwam in deze ‘sport’, moest worden uitgekeken naar een andere bestemming van de heide. Ze werd beplant met bos en aan de Tongelreep (een beek) werden visvijvers gegraven. Vooral karper, toen populair volksvoedsel, werd er gekweekt. De vijvers werden bemest en de vissen bijgevoerd: het leek wel intensieve veeteelt.

Logisch dat daar allerlei wilde dieren van meeprofiteerden, zoals otter en visetende vogels. Ze werden natuurlijk te vuur en te zwaard bestreden. Toen Brabants Landschap de vijvers in 1987 overnam, is de viskweek afgebouwd. De vogels zijn gebleven en hoeven niet langer bang te zijn voor paalklem of geweer. Je ziet er allerlei soorten eenden, ganzen, zwanen en roofvogels. Bijzonder is het broeden van roerdomp en zijn miniatuuruitgave het woudaapje. De visvijvers zijn tegenwoordig een vogelreservaat en daarom niet toegankelijk voor publiek.

Voor meer informatie kun je eens kijken op de site van Brabants Landschap.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.