KLASSIEKE MUZIEK IS SAMEN LUISTEREN EN DUS SAMEN GENIETEN! | Agenda | De Groote Heide
Agenda

Ervaar de rust van de geweldige natuur en de dynamiek en gezelligheid er omheen.

van alles te doen op De Groote Heide
agenda evenementen De Groote Heide
Naamloos-2.jpg
Naamloos-3.jpg
Naamloos-1.jpg
635d2944-045e-4982-84d2-f732b774f12d.jpg

KLASSIEKE MUZIEK IS SAMEN LUISTEREN EN DUS SAMEN GENIETEN!

Varia - dinsdag 04 april 2017

Dinsdag 4 april 2017 Vanaf 14:00 tot 16:00


Bibliotheek De Kempen, De Hofnar 12, 5554 DA, Valkenswaard

Op dinsdagmiddag 4 april van 14.00 tot 16.00 uur organiseert de landelijke stichting Senia een informatiebijeenkomst over de oprichting van een luistergroep klassieke muziek in de gemeente Valkenswaard. Deze vindt plaats in de bibliotheek aan de Hofnar 12, 5554 DA in Valkenswaard. Zeker voor mensen die meer te weten willen komen over klassieke muziek is dit een interessante bijeenkomst. De toegang is gratis en de koffie staat klaar! Van harte welkom dus!

Muziekluisterwijzer

De landelijke stichting Senia die tot nu toe veel leesgroepen literatuur, geschiedenis, filosofie en museumbezoek oprichtte, geeft hiermee de aftrap van een nieuw programma: muziek-luistergroepen. Anders dan in een leesgroep bespreken de deelnemers niet samen een boek, maar beluisteren, bespreken en beleven ze een muziekstuk uit de literatuur van de klassieke muziek, een eeuwenoude cultuurvorm en volgens sommigen de mooiste die er bestaat! Eric Kolen uit Geldrop is namens de stichting Senia ambassadeur om in Zuid-Nederland luistergroepen op te richten. Kolen: ”Dat is nou precies wat Senia wil: mensen met eenzelfde culturele belangstelling bij elkaar brengen. Aan de hand van een luisterwijzer, opgesteld door musicologen, bereiden de deelnemers zich vooraf voor, beluisteren een CD, bekijken filmpjes op you tube en verzamelen informatie over het door de luistergroep zelf gekozen muziekstuk. Een dergelijke luisterwijzer staat barstensvol met relevante informatie over de periode, de componist en natuurlijk het muziekstuk zelf. Tientallen luistertips prikkelen de deelnemers er zoveel mogelijk van te weten te komen. En dat samen bespreken, levert veelal die beleving op van samen genieten!” Enkele muziekstukken die op de lijst staan zijn: de Symfonie Fantastique van Berlioz, de Goldbergvariaties van Bach, de Liederencyclus Winterreise van Schubert en Mozarts’ opera Le Nozze. Dat dit formule aanslaat in geheel Nederland bewijzen de cijfers. Vanaf 2010 zijn alles bij elkaar een kleine 600 lees- en luistergroepen actief met bijna 6000 ingeschreven leden!

Mooiste cultuurvorm

Eric Kolen, oud-programmamaker voor Omroep Brabant(erfgoed) en Studio040(klassieke muziek) hoopt op veel aanmeldingen. “Klassieke muziek”, zegt hij, “is helemaal niet moeilijk. Integendeel, juist bij zo’n muziekluistergroep krijg je alle gelegenheid om meer te weten te komen over het uitgevoerde muziekstuk, de componist en de muzikanten die het uitvoeren. Daarbij komt dat je juist geen vooropleiding nodig hebt. Integendeel, interesse en nieuwsgierigheid naar één van de mooiste cultuurvormen ooit is voldoende. Echt waar, samen naar klassieke muziek luisteren, is samen genieten. Prachtig!”
Wat opvalt, is zijn enthousiasme over dit Senia-product: “Een muziekluistergroep komt ongeveer eens in de zes, zeven weken bij elkaar en de min of meer ideale groepsgrootte bestaat uit 7 à 8 personen. Dat werkt het best!” Meer informatie over de werkwijze van Senia is te vinden op www.senia.nl/muziek.

Opgave

U mag zich opgeven voor de bijeenkomst op dinsdagmiddag 4 april in de bibliotheek aan de Hofnar 12 in Valkenswaard, maar het is niet perse noodzakelijk. Echter, als je verhinderd bent, maar wel belangstelling hebt, laat dat dan even weten via info@senia.nl
Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.