Douglasspar | De Groote Heide

Douglasspar

De douglasspar is een boom uit de dennenfamilie en is veel te vinden in het Leenderbos. Dit komt doordat er in de jaren dertig van de vorige eeuw een productiebos is aangelegd voor de houtproductie en werkverschaffing. Op dit moment wordt in het Leenderbos gewerkt aan een nieuw inrichtingsplan van het gebied en krijgen loofbomen ook de mogelijkheid om hier te groeien, hierdoor zal dus een deel van de naaldbossen verdwijnen. Dit wordt gedaan om de natuur voor de dieren te verbeteren, maar er is ook aandacht voor cultuurhistorische en andere kwaliteiten van het gebied. Er is veel aandacht voor de natuurwaarden van het gebied en het terugbrengen van de meer natuurlijke waterhuishouding om hogere natuurwaarden te realiseren. 

Leenderbos

(Deze foto is gemaakt door Janneke de Groot)

Van nature komt de douglasspar uit het westen van Noord-Amerika. In Europa wordt deze boomsoort voor het gebruikt vanwege het hout, zoals in de jaren dertig van de vorige eeuw. Er zit een verschil tussen de naaldboom in Noord-Amerika en Europa. De douglasspar in ons continent wordt namelijk maar 50 meter. In Noord-Amerika wordt hij twee keer zo groot en kan de boom dus 100 (!) meter hoog zijn. 

Douglasspar

De douglasspar draagt de naam 'spar' in zich. er is echter maar weinig verwantshap met de echte sparren. De douglasspar is vooral aan de kegels te onderscheiden. 

De douglasspar is een van de meest voorkomende naaldbomen in Nederland, het Leenderbos is een voorbeeld van een gebied waar veel van dit soort bomen staan.  Ze zijn vaak te herkennen omdat ze netjes in een rijen staan. De boom heeft in de bossen meestal een lange rechte stam, waarbij de piramideachtige kruin pas op zo'n tien meter hoogte begint. Omdat de stam recht is, kan die goed gebruikt worden om mooie planken uit te halen.

Sparren staan bekend om de naalden die het hele jaar blijven zitten. Het zijn glanzend groene naalden die eindigen in een punt, deze worden zo'n 2 tot 4 centimeter lang. De kegels die van de bomen vallen zijn zijn langwerpig en geschubd. Ze kleuren van lichtbruin tot roodbruin en zijn tussen de 5 en 15 centimeter lang. Bij de douglasspar hangen de kegels in tegenstelling tot andere naaldbomen onderaan de takken. De douglasspar is in Europa vooral te vinden in het westelijke deel. In het uiterste noorden van ons continent zijn ze minder te vinden.  

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.