Heide | De Groote Heide

Ontdek De Groote HeidePlantenHeide

Het pareltje van De Groote Heide

Header_1_4.jpg

Heide

In de Groote Heide is op veel verschillende plaatsen heide te vinden. Honderd jaar geleden was er in dit Brabantse gebied nog meer heide te vinden dan nu. In 1930 werd de heidegrond namelijk weggehaald en werden er naaldbomen geplant. Deze waren bedoeld voor de houtproductie en werkverschaffing in Nederland. Een uitgestrekt gebied heide verdween, maar vandaag is het nog steeds te bewonderen in De Groote Heide. Hier kun je genieten van de mooiste uitzichten over de heidevlakten. 

Leenderbos

(Deze foto is gemaakt door Janneke de Groot).

Voor de natuur is heide slechts een tussenstadium, terwijl wij er met z’n alle veel plezier aan beleven. Op zandgrond is het normaal gesproken moeilijk voor planten om te groeien, maar heide is een van de enige die het lukt. De wortels van de heide houden de zandgrond vast en zorgt er zo voor dat het niet gaat stuiven. Ook al is zandgrond arm aan voedsel, heide kan er door een speciale schimmel overleven. Door de heide wordt de zandgrond ook geschikt voor andere planten om te groeien. 

Heideveld

De heideplant heeft zo weinig voedsel nodig dat het vroeger als een van de enige kon overleven op de droge zandgrond in het noorden, oosten en zuiden van ons kikkerlandje. Doordat er verder niet veel kon groeien op deze plaatsen vormde er vroeger grote heidevelden over ons land. Dophei en struikhei zijn de meest voorkomende heisoorten in Nederland.

De hoofdbloei van de dophei vindt vroeg in de zomer plaats. Soms is dit zelfs al in mei. Dophei heeft liggende takken en vormt hiermee een soort bed van heide. Meestal is de heide roze, maar er zijn enkele exemplaren waarbij die wit kleurt. In augustus is de dophei meestal uitgbloeid en blijven de bloemen gewoon aan de struiken hangen. Struikheide begint pas in augustus te bloeien en kleurt paars. In tegenstelling tot de dophei zijn de bloemen van de dophei meer verspreid en staan ze open. Na de bloei groeitt de struik gewoon verder boven de plek waar de bloemen vast zitten. Nog een verschil tussen de heide is dat dophei in nattere milieus voorkomt en struikhei op droge zandgronden. 

Doordat er vanuit de schimmel, die in- en rondom de wortels van de heide groeien, stikstof vrijkomt, is de heideplant in staat om op een zeer duurzame en droge zandgrond te groeien. De heideplant geeft ook weer voedingsstoffen terug aan de schimmel. Hierdoor is heide ten opzichte van gras een voordeel, zij hebben namelijk geen bron van voedingsstoffen zodat ze kunnen groeien. Om te zorgen dat de heide niet te veel groeit en verwilderd raakt, laat Staatsbosbeheer heideschapen op deze gebieden grazen zodat de heide intact blijft. Op een natuurlijke manier wordt de heide op deze manier in stand gehouden. 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.